Limba cu orez
PrinteazaLimba cu orez din: limba, morcovi, ceapa, patrunjel, piper, faina, ulei, branza, orez.
- 1 kg limbă (de porc sau vită – 1-2 bucăţi)
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcină pătrunjel
- piper boabe
- sare
- 1 lingură făină
- 3-4 linguri ulei (sau unt)
- 150 g brânză rasă
- 1 cană orez
Mod de preparare:
Pentru început, limba se fierbe. Separat, se pregăteşte un sos alb dintr-o lingură de ulei (sau unt) şi o lingură de făină: în uleiul (untul) încins se pune făina, se amestecă bine şi când făina începe să se îngălbenească, se stinge cu o cană de supă (zeama în care a fiert limba). în sosul astfel obţinut, se pune limba fiartă (tăiată în cubuleţe cu latura de circa 1 cm).
Se mai dă o dată în clocot.
Orezul se pregăteşte separat: după ce se spală bine şi se prăjeşte în putin ulei (unt de casă), se toarnă peste el 2 căni din supa în care a fiert limba şi se pune la fiert (în cuptor).
Când orezul este fiert, se adaugă brânză rasă şi puţină grăsime (preferabil unt). Când se amestecă compoziţia, trebuie procedat cu mare grijă, pentru a nu se distruge boabele de orez.
Orezul fiert se pune apoi pdntru câteva minute la cuptor. Pentru servit, orezul se aşază pe un platcju mai mare, într-un strat cât mai uniform, iar deasupra se pune limba cu sosul. Aranjamentul se poate face şi în fiecare farfurie în parte. De efect este să se presare pătrunjelul verde tocat peste fiecare porţie.
Pofta buna!