Limba de vita cu sos
PrinteazaLimba de vita cu sos din: limba de vita, patrunjel, ceapa, praz, telina, unt, zahar, faina, dafin, cuisoare, smantana, lamaie, vin, sare, piper, boia.
- 1,5 kg limbă de vită
- 2 legături pătrunjel
- 1 ceapă roşie
- 100 g praz
- 500 g tulpină de ţelină
- 2 linguri unt
- 1 linguriţă zahăr
- 2 linguri faină
- 1 foaie dafin
- 1-2 cuişoare
- 4 linguri smântână dulce
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 150 ml vin Madeira
- sare
- piper
- 1 linguriţă boia
Mod de preparare:
Limba de vită se spală bine, frecând-o cu o perie aspră, apoi se ţine în apă rece timp de 12 minute. Pătrunjelul se taie mărunt şi se pune la fiert în 3 l de apă, împreună cu ceapa tăiată sferturi şi prazul tăiat felii.
Se acoperă oala şi se lasă supa la fiert, la foc slab, timp de 3 ore. Spre sfârşitul fierberii se adaugă tulpina de ţelină, tăiată bucăţi de 5 cm.
După ce limba a fiert, se scoate din supă, se spală sub jet de apă rece şi se îndepărtează pieliţa. Supa se strecoară.
Intr-o cratiţă se topeşte puţin unt, se presară cu făină şi puţin zahăr, apoi, amestecând mereu, se lasă până devine un rântaş de culoare aurie. Treptat, se toarnă 500 ml supă de carne, se adaugă foaia de dafin, cuişoarele, apoi se fierbe la foc slab 20 de minute.
Supa se condimentează cu sare, piper şi boia. Smântână dulce se amestecă apoi cu vinul Madeira, care se toarnă în supă după ce s-a luat deoparte de pe foc.
Limba de vită se taie felii, se aşază pe un platou, jur-imprejur se distribuie ţelina, iar deasupra se toarnă sosul de Madeira.
Ca garnitură se serveşte mazăre sote şi piure de cartofi.
Pofta buna!