Limbă-de-mare la tigaie cu salsa verde
PrinteazaO reteta de limba de mare la tigaie cu salsa verde din: usturoi, capere, castraveciori murati, fileuri de ansoa, patrunjel, busuioc, menta, mustar de dijon, otet de vin rosu, ulei de masline extravirgin, sare de mare, piper negru, faina, broccoli purpuriu, unt si lamaie.
- un căţel de usturoi curăţat
- o mână de capere scurse
- o mână de castraveciori muraţi, scurşi şi tocaţi mărunt
- 6 fileuri de anşoa în ulei, de bună calitate, tocate mărunt
- 2 legături de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
- frunzele de la o legătură de busuioc proaspăt, tocate mărunt
- frunzele de la o legătură de mentă proaspătă, tocate mărunt
- o lingură muştar de Dijon
- oţet de vin roşu
- ulei de măsline extravirgin de bună calitate
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 300 g cartofi noi, curăţaţi sau răzuiţi de coajă
- 4 fileuri de limbă-de-mare, curăţate de oase
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- făină
- 300 g broccoli purpuriu
- ulei de măsline
- un cubuleţ de unt
- o lămâie
Mod de preparare:
Pentru a prepara salsa verde, tocaţi mărunt usturoiul şi puneţi-l într-un bol. Adăugaţi caperele, castraveciorii muraţi, fileurile de anşoa, pătrunjelul, busuiocul şi menta. Adăugaţi muştarul şi 1-2 linguri de oţet de vin roşu, apoi cam 3 linguri de ulei de măsline sau ceva mai mult, cât să obţineţi un sos subţire. Condimentaţi cu piper şi, dacă e nevoie, cu sare şi încă puţin oţet de vin roşu.
Puneţi cartofii noi într-o cratiţă mare cu apă clocotită şi sărată şi fierbeţi-i 12 minute, acoperiţi. Puneţi fileurile de limbă-de-mare într-o pungă curată de plastic şi adăugaţi sare, piper şi o mână de făină. Scuturaţi fileurile ca să se acopere uniform cu făina. Chiar înainte de a le prăji, puneţi buchetele de broccoli într-o sită amplasată peste cratiţa cu cartofi, acoperiţi-le cu un capac şi lăsaţi-le să fiarbă în aburi circa 4 minute.
Intre timp, încălziţi nişte ulei de măsline într-o tigaie mare, nonaderentă, şi puneţi repede fileurile la prăjit, pentru ca toate să fie gata în acelaşi timp. Prăjiţi-le câteva minute, până când se rumenesc frumos, apoi întoarceţi-le, începând cu primul file pus în tigaie. După ce le întoarceţi pe toate, adăugaţi untul care va da culoare şi aromă fileurilor.
Mai lăsaţi-le maximum 2 minute. Când sunt rumene pe ambele părţi, luaţi tigaia de pe foc. După circa 20 de secunde, stoarceţi peste fileuri zeama de la o jumătate de lămâie, scuturând tigaia; dacă puneţi zeama imediat, se va înnegri şi va strica totul.
Repartizaţi fileurile de peşte în farfurii, turnând peste ele şi nişte sos din tigaie. Scurgeţi cartofii şi puneţi-i în farfurii, împreună cu bucheţelele de broccoli. Cu o lingură, puneţi salsa verde peste fileurile de peşte şi legume, aşezaţi pe fiecare farfurie o feliuţă de lămâie şi serviţi; delicios!
Limbă-de-mare la tigaie cu salsa verde
Pofta buna!