Lipii indiene
PrinteazaDenumirea generică a lipiilor indiene este roti, un cuvânt care înseamnă „pâine” în limbile hindu şi urdu (cunoscută sub denumirea de chapati în sudul Indiei).
Este o pâine nedospită, dar uşoară şi elastică, datorită unui aluat din făină şi apă, care se frământă bine, se modelează şi se lasă câteva ore sau peste noapte să se odihnească.
Fitaza, o enzimă conţinută de făină, „prelucrează” aluatul şi îi conferă supleţe, efectul fiind similar celui al adăugării drojdiei. Ultima etapă de preparare a lipiei constă în aplatizarea aluatului, ungerea lui cu ulei şi prăjirea în ulei încins într-o tavă de fier.
Lipia roti ideală este plată, pufoasă în interior, crocantă şi asemănătoare unui foitaj în exterior.
Roti se serveşte, în mod tradiţional, cu dai, curry de linte sau năut.
Chapati se prepară în acelaşi mod, însă din sortimente diferite de făină – în general făină integrală de grâu arnăut se adaugă uneori făină de mei sau de porumb. O lipie chapati are un diametru de cca. 12 cm.
Dacă se coace la foc deschis se umflă ca un balon, datorită aburului care se acumulează în interior; în acest caz, lipia este numită phulka.
Lipiile chapati gata coapte sunt unse cu ghee şi servite, de obicei, cu un curry de legume.