Cafeaua și Sănătatea: Beneficii și Riscuri. Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global, a fost subiectul a numeroase studii științifice care au încercat să descifreze impactul său asupra sănătății umane. Beneficiile Consumului de Cafea – Antioxidanți și Sănătatea Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi acidul clorogenic și melanoidinele, […]
Lista grasimilor sanatoase pentru organism. Nutritionistii explica importanta lor
PrinteazaLista grasimilor sanatoase pentru organism. Nutritionistii explica importanta lor: Grăsimile fac parte dintr-o dietă echilibrată, afirmă medicii nutriţionişti.
Potrivit specialiştilor, acestea sunt o sursă importantă de energie şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezităţii.
În plus, grăsimile furnizează organismului acizi graşi esenţiali – Omega 3 şi Omega 6, pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar îi sunt necesari pentru o serie de procese.
De asemenea, grăsimile au şi rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile – A, D, E şi K din alimente. “Fără grăsimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimilează în cantitate suficientă”, precizează dr. Corina Zugravu, lector universitar la UMF “Carol Davila”.
Grăsimile nesaturate, numite grăsimi “bune”, pot fi mononesaturate (uleiul de măsline) sau polinesaturate (uleiuri vegetale de rapiţă, de in, de floarea-soarelui, de porumb), în funcţie de tipul de acizi graşi care predomină în compoziţia lor.
O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. “Aceşti acizi sunt implicaţi în reglarea tensiunii arteriale, în coagularea sângelui, în contracţia musculară şi, în plus, ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar“, spune dr. Zugravu.
Un avocado conţine la fel de multe grăsimi precum un cheesburger. Marea diferenţă dintre cele două alimente este calitatea grăsimilor.
Potrivit nutriţioniştilor, avocado este bogat în grăsimi “bune”, spre deosebire de cheeseburger care are un conţinut ridicat de grăsimi “rele”. Fructul conţine grăsimi mononesaturate, responsabile cu scădea considerabilă a nivelului de colesterol din sânge.
Ciocolata neagră are o cantitate ridicată de antioxidanţi care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Într-un pătrăţel de ciocolată cantitatea de grăsimi “bune” şi “rele” este echilibrată. Astfel, nutriţioniştii recomandă ca acest aliment să fie mâncat cu moderaţie, mai ales că are şi un conţinut caloric destul de ridicat.
Peştele şi fructele de mare au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, nutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a inimii.
Deşi fac parte din categoria grăsimilor, aceşti acizi graşi sunt responsabili cu scăderea nivelului de colesterol din sânge şi prevenirea bolilor cardiovasculare.
Nutriţioniştii recomandă ca peştele să fie mâncat de trei ori pe săptămână, în special somonul, macroul, tonul, heringul, scrumbia şi sardinele.
Nucile, alunele şi seminţele au un conţinut ridicat de grăsimi “bune”. Dacă sunt mâncate corect, aceste fructe pot scădea nivelul de colesterol din sânge.
Mai mult, studiile de specialitate au demonstrat că nucile protejează împotriva bolilor de inimă şi sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3.
Un dezavantaj al fructelor oleaginoase este că au un conţinut ridicat de kilocalorii, astfel că medicii recomandă să fie mâncate în cantităţi limitate.
Potrivit nutriţioniştilor, nucile tebuie mâncate proaspete, imediat după ce sunt scoase din coajă, pentru că râncezesc foarte repede.
Măslinele pot ajuta la prevenirea obezităţii, datorită conţinutului ridicat de acizi Omega 6. Alimentul este bogat în acizi graşi monosaturaţi, cunoscuţi şi sub numele de grăsimi “bune”, care ajută la prevenirea bolilor de inimă, deoarece scade nivelul colesterolului din organism.
Potrivit studiilor, o dietă bogată în grăsimi mononesaturate reduce acumularea de grăsime în regiunea abdominală şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină. Articol preluat de aici.
Lista grasimilor sanatoase pentru organism. Nutritionistii explica importanta lor
Cafeaua și Sănătatea: Beneficii și Riscuri
Istoria Mesei: Eticheta la Cină de-a Lungul Secolelor
Istoria Mesei: Eticheta la Cină de-a Lungul Secolelor. Explorarea evoluției etichetei la cină de-a lungul secolelor ne invită să descoperim nu doar schimbările în manierele de la masă, ci și modul în care acestea reflectă transformările sociale, economice și culturale ale societăților. De la banchetele opulente ale nobilimii medievale la mesele rafinate ale epocii moderne, […]
Savurati!
Cums a fie grasimi si sa fie si sanatoase 🙂