Macaroane gratinate cu coada de vita
PrinteazaO reteta delicioasa de macaroane gratinate cu coadă de vită din: macaroane, coada de vita, vin rosu, ceapa, usturoi, verdeturi asortate, lapte, svaiter, smantana, sare, piper, faina, lapte si nucsoara.
- 200 g macaroane lungi
- 1 kg coadă de vită, bucăţi
- 1 l vin roşu
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 1 legătură de verdeţuri asortate
- 2 l lapte
- 100 g şvaiţer ras
- 30 g unt + 30 g (pentru uns tava)
- 150 ml smântână lichidă
- sare
- piper
pentru sosul alb:
- 70 g unt
- 30 g făină
- 300 ml lapte
- nucşoară
- sare
- piper
Mod de preparare:
Rumeniţi coada de vită într-o cratiţă de fontă, cu 30 g de unt. Adăugaţi verdeţurile asortate, usturoiul zdrobit şi ceapa tăiată solzi. Puneţi vinul roşu şi lăsaţi totul să fiarbă 2 ore, la foc mic.
Scurgeţi coada de vită şi dezosaţi-o. Fierbeţi zeama rămasă de la coada de vită până devine densă, iar apoi puneţi în ea carnea şi amestecaţi totul bine. Puneţi preparatul deoparte.
Pregătiţi sosul alb: într-o cratiţă, topiţi untul la foc moderat, adăugaţi făina şi amestecaţi. Turnaţi laptele cald, puţin câte puţin, amestecând cu un tel până când sosul devine omogen. Săraţi, piperaţi, radeţi puţină nucşoară şi amestecaţi compoziţia 1 min, până ce dă în fiert. Apoi, încorporaţi 2/3 din şvaiţerul ras, precum şi smântână.
Amestecaţi bine până ce se topeşte brânza. Fierbeţi macaroanele în 2 l de lapte clocotit, circa 7 min (trebuie să fie fierte al dente). Preîncălziţi cuptorul la 210 C (treapta 7). Ungeţi cu unt o tavă. Pe fundul acesteia, aşezaţi un strat de coadă de vită, iar apoi un strat de macaroane.
Acoperiţi totul cu sos alb şi repetaţi operaţiunea până acoperiţi 0,5 cm din marginea formei. La sfârşit, puneţi un strat de sos alb şi presăraţi restul de şvaiţer. Puneţi compoziţia la cuptor circa 20 min, pentru a se gratina. Serviţi imediat.
Macaroane gratinate cu coada de vita
Poftă bună!