Maioneza cu ulei de arahide si otet
PrinteazaMaioneza cu ulei de arahide si otet din: ou, mustar Dijon, sare, oţet din vin alb, suc de lămâie, ulei de arahide, ulei de măsline.
- 1 gălbenuş de ou mare
- 1 lingură de muştar Dijon
- sare după gust
- 1 lingură de oţet din vin alb
- 1 lingură de suc de lămâie
- 285 ml ulei de arahide
- 285 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
Maioneza poate fi făcută în robotul de bucătărie, cu telul într-un bol sau cu mixerul. Puneţi gălbenuşul de ou, muştarul, 3 prafuri mici de sare, oţetul şi sucul de lămâie într-un bol şi bateţi cu telul până când se dizolvă sarea.
Bateţi rapid şi adăugaţi stropi mici de ulei puţin câte puţin, astfel încât să-l încorporaţi treptat. (Dacă îl turnaţi prea repede, se poate tăia.) După ce aţi adăugat un sfert din ulei, va începe să arate a maioneză, şi puteţi turna uleiul ceva mai rapid.
Dacă în orice moment vi se taie maioneza, turnaţi, pur şi simplu, în ea o lingură de apă clocotită şi asta ar trebui să o refacă. După ce aţi adăugat tot uleiul, maioneza ar trebui să fie groasă, cremoasă şi uşor galbenă. In acest punct, ar trebui să asezonaţi.
Puteţi aromatiza maioneza adăugând, de exemplu, verdeţuri tocate sau nuci tocate şi prăjite — astfel puteţi obţine diverse tipuri de maioneză, precum ar fi de busuioc, de mărar, de migdale prăjite.