Maklouba
PrinteazaO reteta de maklouba din: vinete, ulei, ceapa, pulpa de miel, orez, usturoi, condiment 7 pipere, cardamon, scortisoara, foi de dafin, sare si piper.
- 2 vinete mari
- 150 ml ulei
- 3 cepe mari
- 500g pulpă de miel
- 500g orez
- 5 căţei de usturoi
- 2 linguriţe condiment 7 pipere
- 10 boabe de cardamon
- 1 baton de scorţişoară
- 3 foi de dafin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţaţi vinetele, tăiaţi-leîn 3, apoi în felii. Puneţi-le într-o strecurătoare, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le să se scurgă de zeamă. Puneţi carnea, tăiată în bucăţi, într-o oală, adăugaţi o ceapă curăţată, spălată şi tăiată în sferturi, foile de dafin, scorţişoara, cardamonul, sare, piper şi 21 apă clocotită. Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 90 de minute.
Amestecaţi din când în când. Scurgeţi bine vinetele de zeama pe care au lăsat-o, eventual puteţi să le ştergeţi cu şerveţele absorbante, apoi prăjiţi-le în uleiul bine încins, pe ambele părţi. Scoateţi-le pe şervetele pentru a se scurge surplusul de ulei. Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi julienne cele 2 cepe rămase, apoi căliţi-le în 50ml ulei, până când seînmoie bine şi capătă o culoare aurie.
Puneţi într- o cratiţă mai înaltă 1/3 din cantitatea de orez. Peste acesta puneţi un strat de vinete. Peste vinete puneţi un strat de carne fiartă şi peste acesta jumătate din ceapa călită. Presăraţi 7 pipere şi puneţi din nou 1/3 orez, vinete, carne, ceapa şi 7 pipere.
Deasupra puneţi orezul rămas, apoi turnaţi supa în care a fiert carnea. Potriviţi de sare şi piper şi puneţi în oală o farfurie mai grea care să ţină toate ingredientele scufundate în supă.
Acoperiţi oala cu un capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mic, circa 20 de minute, apoi opriţi focul. La final, după ce mâncarea s-a răcit puţin, răsturnaţi conţinutul oalei pe o farfurie mare sau pe un platou şi ornaţi cu frunze de pătrunjel.
Maklouba
Pofta buna!