Makowiec
PrinteazaMakowiec
- 500 g făină
- 125 g unt
- 3 ouă
- 150 g zahăr pudră
- 1 pacheţel cu zahăr vanilat
- 1 nucă de drojdie
- 1 pahar de lapte
- sare
- 1 nucă unt pentru uns tava
Ingrediente umplutura: 500g de sămânţă de mac ,250g zahăr,4 linguri miere ,coajă de la 1 lămâie sau portocală ,1 albuş,2 linguri unt,2-3 linguri sfărâmătură de nuci sau migdale,1 mână de stafide înmuiate în rom, zahăr vanilat.
Mod de preparare:
Pentru umplutură se opăreşte macul, să dea în câteva clocote, apoi se lasă deoparte, să se umfle, jumătate ceas. Se topeşte untul, se bate spumă albuşul.
Macul se scurge bine şi se trece, de trei ori cică, prin maşină, să se facă făină.
Se amestecă cu zahăr, se adaugă puţin câte puţin unt şi miere, nuci ori migdale, zahăr vanilat, coajă de citrică, stafide, în sfârşit, delicat şi răbduriu, albuşul.a aluat se face o maia din niţel lapte călduţ, 1 lingură de zahăr pudră şi 1 lingură de făină.
Când s-a dospit plămada, se frământă cu restul de faină, unt topit, laptele şi zahărul care au mai rămas, coajă de lămâie ori portocală, zahăr vanilat şi 1 praf de sare, să fie o cocă moale, uşor de lucrat.
Se acoperă cu un ştergar curat şi se lasă să crească, la loc cald, 1 ceas. Pe planşeta mare se presară făină şi se întinde aluatul foaie lungă cât tava, de vreo 2 deşte grosime.
Se acoperă cu umplutură, se rulează, cu grijă şi cu ajutorul şervetului să vă fie mai uşor, faceţi două checuri vor fi mai lesne de învârtit.
Se unge tava de cozonăcei, se potriveşte makouriec-ul, se mai lasă să respire jumătate ceas.
Se unge cu gălbenuş de ou şi se dă la cuptor, spre o oră, chiar mai puţin.
Makowiec
Pofta buna!