Mamaliga boiereasca cu branza si smantana
PrinteazaMamaliga boiereasca cu branza si smantana din: lapte nefiert, malai, apa, sare, unt, brana de vaci, smantana.
- 1 l lapte nefiert
- 300 g mălai grişat
- 1 cană cu apă rece
- 1 lingură rasă cu sare
- 2 linguri cu unt pentru mămăligă
- 700 g brânză dulce de vaci
- 1/2 l smântână
- 1 linguriţă cu sare
Mod de preparare:
Faceţi o mămăligă din lapte fierbinte (înainte de a da în clocot laptele se amestecă pe foc cu apa) şi o cană de apă rece, sare şi mălai grişat pus în ploaie. Dacă aveţi încredere în metoda ţărănească, atunci puneţi tot mălaiul în ceaunul cu lapte, despărţiţi în 4 sferturi trasând linii cu melesteul (facăleţul).
Fierbeţi la foc potrivit, amestecaţi cu melesteul până obţineţi o pastă fără cocoloaşe, lăsaţi să fiarbă 10-15 min.
Amestecaţi în timpul fierberii ca să desprindeţi mămăliga de pe marginea ceaunului, ridicaţi cu lingura de pe fundul vasului să nu se afume. Este nevoie de 15-20 min pentru ca mălaiul să fiarbă şi mămăliga să poată fi consumată.
Adăugaţi untul, amestecaţi repede, stingeţi focul.
Puneţi în farfurii brânza dulce de vaci şi mămăligă, apoi acoperiţi cu smântână. Săraţi brânza şi smântână după gust.
Serviţi fierbinte, ca aperitiv.
Pofta buna!