Mamaliga cu branza la cuptor
PrinteazaMamaliga cu branza la cuptor din: mamaliga, branza, oua, unt sau ulei.
- mămăligă fierbinte, cam o farfurie
- circa 200 g brânză rasă (telemea, caşcaval, frământată etc.)
- 2 ouă fierte tari (sau coapte)
- 2 ouă crude
- unt sau ulei
Mod de preparare:
Se unge o tavă (de preferat din sticlă termorezistentă) cu unt sau ulei. Se formează, cu o lingură de lemn bine udată, un strat de mămăligă, de ordinul a 1 cm înălţime. Se pune un strat de brânză rasă sau sfărâmată şi ouăle fierte (sau coapte) tăiate rondele.
Dacă brânza nu este grasă (telemea de vacă) este bine să se adauge şi 1-2 linguri de unt. Se acoperă brânza cu un al doilea strat (subţire) de mămăligă. Se dă la cuptor, la foc potrivit.
Cam după 10 minute, se scoate tava şi deasupra se pun cele două ouă fie nebătute, ca pentru ochiuri, fie bine bătute şi întinse pe toată suprafaţa. Eventual se presară puţin caşcaval ras.
Se mai ţine la cuptor 10-15 minute, până ce ouăle se coagulează, iar caşcavalul se gratinează.
Pentru a nu rata ochiurile, cel mai bine este ca ouăle de deasupra să fie făcute separat „ochiuri româneşti” şi apoi să fie puse peste mămăligă, şi ţinute încă circa 10 minute la cuptor.
Unii bucătari amestecă de la început brânza cu mămăliga, obtinându-se un amestec omogen care este pus la cuptor.
Pofta buna!