Mamaliga fripta
PrinteazaMamaliga fripta
- 400-500 g malai
- 1,5 1 apă
- sare
Mod de preparare:
Punem apa la fiert şi cînd dă în undă, presărăm deasupra puţin mălai cernut, ca să plutească uşor ca o spuză. Aşteptăm să dea în clocot şi punem făcăleţul în ceaun. Luăm cu mîna stîngă mălai cernut şi turnăm puţin cîte puţin, ca printr-o pîlnie, amestecînd cu făcăleţul. Dacă terciul stă din clocot, ne oprim şi nu reîncepem turnatul mălaiului decît în clipa cînd terciul clocoteşte din nou. Urmăm aşa pînă la sfîrşit. Turnăm atît mălai, cît vrem să fie de tare mămăliga. Amestecăm împrejur, apăsăm făcăleţul pe pereţii ceaunului, luăm mămăliga pe făcăleţ şi o răsturnăm în ceaun. Apoi din nou o mestecăm şi din nou o răsturnăm, astfel ca partea de sus a mămăligii să vină de cîteva ori la fund. în timpul fiertului, nu mai turnăm mălai, chiar dacă mămăliga este ceva mai moale decît se dă la masă, fiindcă ea se mai îngroaşă la mestecat.
Dacă totuşi la urmă mămăliga este prea moale, presărăm încă puţin mălai pînă se face destul de tare. Mai mestecăm şi o fierbem din nou, pînă ce ajunge pufoasă ca un cozonac. La sfîrşit procedăm ca la mămăliga fiartă.
Mămăliga moale se serveşte cu brînză şi smîntînă, ochiuri, ouă moi ; mămăliga mai tare, cu unt, sarmale, varză, tocană ; mămăliga tare, la borş, ciulama.
Se poate servi mămăliga şi pe o farfurie rotundă.
Pofta buna!
Simplu si rapid! Si bun!