Mamaliga fripta

Printeaza

 Mamaliga fripta

Ingrediente:Mamaliga fripta

  • 400-500 g malai
  • 1,5 1 apă
  • sare

Mod de preparare:

 

Punem apa la fiert şi cînd dă în undă, presărăm deasupra puţin mălai cernut, ca să plutească uşor ca o spuză. Aşteptăm să dea în clocot şi punem făcăleţul în ceaun. Luăm cu mîna stîngă mălai cernut şi turnăm puţin cîte puţin, ca printr-o pîlnie, amestecînd cu făcăleţul. Dacă ter­ciul stă din clocot, ne oprim şi nu reîn­cepem turnatul mălaiului decît în clipa cînd terciul clocoteşte din nou. Urmăm aşa pînă la sfîrşit. Turnăm atît mălai, cît vrem să fie de tare mămăliga. Ameste­căm împrejur, apăsăm făcăleţul pe pere­ţii ceaunului, luăm mămăliga pe făcăleţ şi o răsturnăm în ceaun. Apoi din nou o mestecăm şi din nou o răsturnăm, astfel ca partea de sus a mămăligii să vină de cîteva ori la fund. în timpul fiertului, nu mai turnăm mălai, chiar dacă mămăliga este ceva mai moale decît se dă la masă, fiindcă ea se mai îngroaşă la mestecat.

Dacă totuşi la urmă mămăliga este prea moale, presărăm încă puţin mălai pînă se face destul de tare. Mai mestecăm şi o fierbem din nou, pînă ce ajunge pufoa­să ca un cozonac. La sfîrşit procedăm ca la mămăliga fiartă.

Mămăliga moale se serveşte cu brînză şi smîntînă, ochiuri, ouă moi ; mămăliga mai tare, cu unt, sarmale, varză, tocană ; mămăliga tare, la borş, ciulama.

Se poate servi mămăliga şi pe o farfu­rie rotundă.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Simplu si rapid! Si bun!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.