Mamaliga

Printeaza

 Mamaliga

Ingrediente:Mamaliga

  • 400-500 g malai
  • 1,5 1 apă
  • sare

Mod de preparare:

Punem de mămăligă, adică aşezăm cea­unul cu apă rece la foc. Pregătim ală­turi mălai cernut printr-o sită rară. Cînd dă apa în undă, presărăm puţin mălai, iar cînd începe apa să clocotească, adăugăm sare după gust, luăm, un pumn bun de mălai şi îl turnăm deodată în ceaun, ca o moviliţă, lăsîndu-1 să fiarbă puţin.

Luăm făcăleţul, îl vîrîm în moviliţa de mălai, desfăcînd-o în două, şi îl lăsăm în ceaun. Apoi dăm de cîteva ori cu făcă­leţul pe fund, ca să nu se prindă mălaiul. După aceea tăiem cu făcăleţul, în curme­ziş, amîndouă jumătăţile moviliţei, care se scufundă, apa trecînd peste ele. Lăsăm totul să mai fiarbă.

Cînd mălaiul este bine fiert, începem să amestecăm mămăliga, ţinînd-o mereu la foc potrivit. O mestecăm bine, apăsînd cu făcăleţul în pereţii ceaunului. Dacă mămăliga este prea moale, presă­răm puţin mălai.

Apucăm făcăleţul, îl frecăm între pal­me şi îl scoatem. Dacă mămăliga se ţine de făcăleţ, o lăsăm să mai fiarbă. Este gata cînd făcăleţul iese curat. Udăm apoi puţin o lingură cu apă fierbinte, radem cu ea făcăleţul şi păturim măniăliguţa .de jur împrejur, fără să o apăsăm la mij­loc. Altfel ea nu iese pufoasă. După aceea o mai lăsăm puţin pe foc.

In vremea aceasta pregătim un fund rotund, alb, curat. Apucăm cu amîndouă mîinile ceaunul de pe foc, îl scuturăm de cîteva ori în lături şi o dată în sus şi răsturnăm mămăliga pe fund. O împărţim cu o lingură de lemn saj o tăiem cu sfoara.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Eu fac des mamaliga cu ou, branza si unt.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.