Mancare de peste
PrinteazaMancare de peste din: ulei de masline, ceapa, praz, ardei, usturoi, rosii, bucuioc, cimbru, dafin, vin, creveti, scoici, crab, peste.
- 120 ml plus 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tocată
- 3 fire de praz, doar partea albă, tocate
- 1 ardei roşu şi 1 ardei verde, tocaţi
- 8 cătei de usturoi măcinaţi
- 700 g roşii proaspete, decojite, fără seminţe şi toate, sau 425 g roşii întregi la conservă, tocate
- 4 linguri de pătrunjel tocat
- 2 linguriţe de busuioc uscat
- 1 linguriţă de oregano uscat
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- 2 frunze de dafin
- 1/4 linguriţă ardei iute roşu uscat
- 475 ml vin roşu sec
- 2 l supă de peşte
- sare
- 2 crabi mari, fierţi fără carapace
- 24 scoici, curăţate
- 24 midii, curăţate
- 450 g biban, peşte-sabie sau un alt peşte robust, fără grăsime, tăiat în cubuleţe de 2 cm
- 700 g creveţi în carapace
Mod de preparare:
Intr-o cratiţă mare sau oală de supă încălziţi 1/2 cană de ulei de măsline. Adăugaţi ceapa, prazul şi ardeii. Fierbeţi timp de 10 minute.
Intre timp, încălziţi celelalte 2 linguri de ulei de măsline într-o cratiţă mică. Adăugaţi usturoiul şi fierbeţi timp de 2 minute. Adăugaţi usturoiul şi uleiul în oală.
Adăugaţi roşiile, condimentele, ardeiul iute, vinul şi supa de peşte. Aduceţi supa la punctul de fierbere, apoi daţi focul mai mic şi lăsaţi să fiarbă, neacoperit, timp de 45 de minute.
Gustaţi, adăugând ardei iute dacă se doreşte o supă mai picantă, şi puneţi sare dacă e nevoie.
Adăugaţi fructele de mare în supă treptat. Mai întâi, puneţi crabul, cu 15 minute înainte de servire. Apoi adăugaţi midiile şi moluştele cu 10 minute înainte de servire.
Puneţi peştele cu 7-8 minute înainte de servire, iar la urmă adăugaţi creveţii, cu 3 minute înainte de servire.
Aruncaţi frunzele de dafin şi midiile sau moluştele ale căror carapace nu s-au deschis. Puneţi fructele de mare în fiecare castron, împărţindu-le în mod egal, apoi turnaţi supa.
Pofta buna!