Mancare de peture
PrinteazaMancare de peture din: faina, lapte, oua, sare, peture, ulei, telemea de oaie.
Peturele sunt un fel de mâncare a aromânilor dobrogeni, un fel de paste tradiţionale. In trecut, foile de peture se uscau la soare. Astăzi, în magazinele constănţene, poţi găsi peture fabricate industrial. Poţi pregăti peturele şi de post, cu ulei şi cu apă şi le poţi folosi la ciorbe de zarzavat.
- 1 kg făină
- 300 ml lapte
- 3 ouă
- un vârf de cuţit de sare
Pentru mâncare:
- 400 g peture
- 1 – 2 linguri ulei
- 400 g brânză telemea de oaie
Mod de preparare:
Pui făina într-un castron, iar la mijloc faci o adâncitură, în care torni câte puţin lapte călduţ. Adaugi ouăle, unul câte unul. Frămânţi bine aluatul. Dacă este prea moale, mai adaugi făină, dacă este prea tare, mai adaugi puţin lapte. Trebuie să îţi iasă un aluat ca pentru tăiţei. împărţi aluatul în 7-8 bucăţi şi îl laşi să se odihnească timp de 30 de minute. întinzi cu sucitorul foi subţiri, pe care le laşi la zvântat timp de 1 oră.
Tai apoi cu cuţitul bucăţi mari de foaie, pe care le pui în tăvi la uscat (cu focul dat mic şi cu uşa deschisă). Scoţi tăvile din cuptor şi sfărâmi foile în bucăţi de 4-5 cm. Poţi păstra foile în cutii de carton sau în pungi de plastic, la loc uscat. Pui la fiert 1 I de apă, iar când dă în clocot, pui peturele (pastele) şi 1-2 linguri de ulei.
Laşi să fiarbă timp de 2-3 minute, nu mai mult! Scurgi peturele de apă, adaugi peste ele brânza rasă şi le laşi să stea timp de 10 minute acoperite, apoi le serveşti la masă. Este o mâncare lejeră, uşor de preparat, pe care o poţi consuma la orice oră din zi
Mancare de peture
Pofta buna!