Mancare de ghebe

Printeaza

Mancare de ghebe – un preparat savuros, ușor de realizat, care pune în valoare aroma delicată a ghebelor, ciuperci comestibile foarte populare în România.

Acest fel de mâncare poate fi servit ca fel principal sau ca garnitură și este o alegere excelentă pentru mesele de toamnă.

Ingrediente:

  • 500 g ghebe proaspete (sau congelate)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • 2 morcovi, rași sau tăiați rondele
  • 2-3 cartofi, tăiați cuburi
  • 1-2 roșii, tocate (sau 200 g roșii conservate)
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper după gust
  • 200 ml apă sau supă de legume
  • Pătrunjel proaspăt tocat (pentru decor)

Mod de Preparare:

Prepararea ghebelor:

Dacă folosești ghebe proaspete, spală-le bine sub apă rece pentru a îndepărta impuritățile. Taie picioarele ciupercilor, lăsând pălăriile intacte.

Sotează legumele:

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline sau untul la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și sotează până devine translucidă (aproximativ 5 minute).

Adaugă usturoiul și morcovii, continuând să gătești timp de încă 3-4 minute.

Adăugarea ghebelor:

Adaugă ghebele în oală și sotează-le împreună cu legumele pentru aproximativ 5-7 minute, până când încep să se înmoaie și să își elibereze aroma.

Gătirea mâncării:

Adaugă cartofii tăiați cuburi și roșiile tocate. Amestecă bine ingredientele și condimentează cu cimbru, sare și piper.

Toarnă apă sau supă de legume în oală, acoperă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, până când cartofii sunt fragezi.

Finalizarea preparatului:

Odată ce mâncarea este gătită, gustă și ajustează condimentarea, dacă este necesar. Poți adăuga puțin pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de aromă.

Servirea:

Servește mâncarea de ghebe caldă, alături de o felie de pâine proaspătă sau mămăligă.

Valori Nutriționale (per porție estimată):

  • Calorii: 250-350 kcal
  • Proteine: 5-7 g
  • Grăsimi: 10-15 g
  • Carbohidrați: 35-40 g

Se potrivește foarte bine cu un vin alb sec sau o bere ușoară. Poate fi servită alături de o salată verde proaspătă sau murături.

 

Mancare de ghebe – varianta

Ingrediente:

  • 1 kg ghebe curăţate foarte bine
  • 3-4 cepe mari
  • 6- 7 linguri bulion
  • piper
  • condimente
  • mărar verde sau pătrunjel

 

Mod de preparare:

Cureţi ceapa şi o rumeneşti puţin. Pui ghebele curăţate foarte bine, spălate şi tocate. Acoperi cu apă şi laşi să fiarbă la foc mic.

Când au fiert pui bulion şi mai laşi să scadă. Presari piper şi pătrunjel verde tocat.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.