Mancare de gutui cu zahar vanilat
PrinteazaMancare de gutui cu zahar vanilat din: gutui, faina, zahar, zahar vanilat, sare, ulei.
Ingrediente:
- 2 kg gutui
- 3 l apă
- 150 g făină
- zahăr după gust
- 5 plicuri zahăr vanilinat
- 1 vârf de cuţit de sare
- 200 ml ulei
- zahăr pentru presărat pe gutui
Mod de preparare:
Speli gutuile, eliminând puful cu ajutorul unui burete. Le tai în felii, îndepărtând cotoarele, pe care le vei putea folosi ca să prepari pelteaua.
Căleşti puţin feliile de gutui, pe ambele părţi, până se înmoaie puţin. Scoţi gutuile pe o tavă tapetată cu şerveţel şi presari deasupra lor zahăr după gust.
Pui la fiert apa împreună cu uleiul în care au fost prăjite gutuile. Din această apă, când este încă rece, iei aproximativ 500 ml şi o amesteci cu făina, omogenizând bine, cu ajutorul unui tel.
Torni amestecul obţinut peste restul de apă şi laşi să fiarbă în continuare, până se îngroaşă sosul.
Adaugi gutuile şi laşi să mai fiarbă 5-10 minute. Amesteci cu grijă, pentru a nu se zdrobi gutuile.
Caramelizezi zahăr după gust, stingi cu puţină apă şi îl torni repede peste compoziţia de gutui, apoi presari zahărul vanilinat şi stingi focul după câteva clocote.
Mancare de gutui cu zahar vanilat
Pofta buna!