Mar Brown Betty
PrinteazaMar Brown Betty
Deşi nimeni nu ştie exact cine este Betty, atât bucătarii din Marea Britanie, cât şi Statele Unite declară că acesta reţetă a fost inventată in ţara lor. Cert este că a apărut în a doua jumătate a secolului XIX.
O mâncare de toamnă perfectă şi reconfortantă, acest desert simplu se face din felii de măr îndulcite, aşezate în straturi într-o formă de copt, unsă în prealabil cu unt, deasupra cărora se presară firimituri de chec sau biscuiţi sfârâmicioşi shortbread. Se coace în jur de 45 de minute la cuptor. Există numeroase variante.
Englezii preferă merele din soiul Bramley, care se înmoaie şi se rup în timpul coacerii, în vreme ce americanii preferă soiurile Gala sau Golden Delicious, care rămân tari.
Bucătarii care vor să trăiască sănătos pot înlocui firimiturile de biscuiţi cu fulgi de ovăz, desertul fiind astfel mai apropiat de crumble. Stratul superior se aromatizează, de obicei, cu condimente dulci, precum scorţişoară, ienibahar şi nucşoară.
Reţete similare de mere acoperite cu un strat de chec sau cereale sunt cunoscute sub denumirea de crisp, crumble, slump, pandowdy sau cobbler.