Marmelada de portocale
PrinteazaMarmelada de portocale
- 1 kg portocale fierte
- 1 kg zahăr
- 2 pahare de apă
Mod de preparare:
Se aleg portocale mari cu coaja groasă, se spală şi se şterg. Se pune o oală cu apă pe foc în care să poată încăpea portocalele în voie. Când apa clocoteşte bine, se dă drumul portocalelor şi se lasă să fiarbă în clocote mari, până se moaie coaja.
Se ţin să fiarbă bine (cel puţin două ore) deoarece după ce se pun din nou la fiert împreună cu zahărul, coaja se mai întăreşte. Se scot şi se pun într-un vas cu apă rece. Se lasă să stea 24 ore.
Se taie apoi în patru, se îndepărtează sâmburii şi filamentul alb din mijloc şi fiecare sfert se taie transversal, în felii subţiri ca fideaua, cu coajă cu tot.
Se pune în tingirea de dulceaţă zahăr în cantitate egală cu greutatea portocalelor fierte, turnând la 1 kg de zahăr două pahare de apă. După ce s-a topit zahărul, se mai lasă să dea câteva clocote, se ia spuma şi se pun în acest sirop portocalele.
Se lasă să fiarbă pe foc potrivit, până se leagă. Se încearcă punând puţină marmeladă pe o farfurioară. Se desparte cu lingura în două, formând o cărare.
Dacă cele două părţi nu se unesc la loc, marmelada este destul de legată. Se pune caldă în borcan şi după ce s-a răcit, se leagă cu hârtie pergament.
Pofta buna!