Matzah
PrinteazaMatzah este pâinea nedospită pe care o mănâncă evreii în timpul celor opt zile ale sărbătorii Paştelui, prin care comemorează exodul evreilor din Egipt. Atunci ei au fost nevoiţi să-şi părăsească în grabă casele, astfel încât aluatul lor de pâine nu a avut timp să dospească şi s-a copt pe drum, la căldura soarelui.
Matzah se poate mânca şi în restul anului. Potrivit religiei iudaice, între momentul în care apa atinge făina şi momentul în care pasca este dată la cuptor, nu trebuie să treacă mai mult de 18 minute.
Aluatul nu se frământă, ci se bate, apoi se întinde, întotdeauna cu un sucitor metalic, deoarece lemnul ar putea conţine spori de ciupercă, care să facă aluatul să dospească.
Inainte de a fi coaptă, pasca se înţeapă, ca şi pâinea crocantă, cu un model regulat de găurele, datorită cărora se coace mai repede şi nu creşte.
Pe vremuri, matzah se modela numai manual. Primul sistem industrial de fabricare a fost dat în folosinţă la mijlocul secolului XIX. Astăzi ea este produsă exclusiv industrial, rămânând neatinsă de mâna omului.
Matzah tradiţională nu conţinea nimic altceva decât făină de grâu, apă şi sare. In prezent, pasca din făină integrală de grâu este fabricată cu ouă sau chiar înmuiată în ciocolată.