Mazurcă dospită in apă
PrinteazaMazurcă dospită in apă
- 13 gălbenuşuri
- 1/2 pahar unt topit
- 1/2 pahar lapte călduţ
- 1 pahar zahăr pudră
- 25 g drojdie de bere
- 1 vîrf cuţit sare
- 1 praf de vanilie
- făină cît cuprinde
Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr, se toarnă laptele călduţşi puţină făină, astfel încît să se obţină o plămădeală, care se lasă să crească puţin.
Se adaugă apoi gălbenuşurile frecate cu zahărul şi cu untul călduţ, sarea şi vanilia. Se frămîntă cu făină la fel ca pentru cozonac.
Această cocă se pune într-un şervet sau într-un săculeţ de pînză, se leagă strîns lăsînd însă loc să crească coca şi se scufundă într-o cratiţă mare sau într-o găleată cu apă rece.
Se lasă astfel de dimineaţă pînă seara (sau se pregăteşte aluatul de cu searăşi se lasă în apă pînă dimineaţa).
Cînd coca este suficient de crescută, se ridică la suprafaţa apei; se scoate din şervet, se pune pe planşetăşi se fac covrigei, opturi mici sau melcişori.
Se pun pe tava de copt, se lasă 1/2 oră la loc călduţ, se ung cu ou (se pot presăra cu nuci pisate sau migdale opărite şi curăţate).
Se coc la foc potrivit.
Pofta buna!