Meatloaf
PrinteazaDenumirea în limba engleză, meatloaf, este, în mod surprinzător, de dată recentă, fiind utilizată pentru prima dată în Statele Unite, în 1899.
Felul de mâncare pe care îl denumeşte se bucură însă de popularitate mult înainte de această dată.
Rulada este uşor de gătit, constând, pur şi simplu, dintr-un amestec de carne tocată (de obicei de vită), pesmet şi condimente. Pesmetul are două funcţii: pe de-o parte el leagă carnea, pe de altă parte sporeşte cantitatea de carne.
Din amestec se formează o ruladă, deasupra căreia se presară din nou pesmet, care se prăjeşte în timpul gătirii la cuptor, formând o crustă crocantă.
Rulada se serveşte de regulă caldă, cu un sos preparat din roşii, dar poate fi la fel de gustoasă şi a doua zi rece, cu un chutney dulce, sau ca umplutură a unui sandvici.
Reţeta poate fi variată la infinit; în principiu se poate adăuga orice fel de ingredient la orice fel de carne tocată, iar faptul că ingredientele sunt relativ ieftine încurajează experimentele.