Medalion de mistret cu sos
PrinteazaMedalion de mistret cu sos din: muschi de mistret, untura, usturoi, ceapa, castraveciori murati, mustar, zarzavat, vin, patrunjel, franzela, bulion, faina, sare.
- 1 kg muşchi de porc mistreţ (vânat)
- 10 linguri untură
- 1 cană oţet
- 2 căpăţâni de usturoi
- 4 cepe
- 1/2 kg castraveciori muraţi
- 3 linguri muştar
- zarzavat de supă (minimum telină şi morcovi – câte 250 g)
- 1 cană vin sec (de preferat, roşu)
- 1 legătură pătrunjel
- 1 franzelă
- 3 linguri bulion (pastă de tomate)
- 1/2 cană făină
- sare
Mod de preparare:
Muşchiul se taie în rondele groase de circa 1 cm, perpendicular pe fibră (medalioane). Se obtin astfel 8-10 bucăti de medalioane.
Separat se pregăteşte sosul pentru marinat carnea, din: otet, usturoiul bine pisat, 1/2 cană vin, 2 foi de dafin şi 4-5 boabe de piper sparte mai mare în piulită. Sosul se dă numai o dată în clocot şi apoi, după ce se răceşte putin, se toarnă peste medalioane (carnea tăiată în rondele).
Atenfie la vasul în care se pune carnea la marinat: trebuie să fie mai mic, în aşa fel ca sosul să acopere bucătile de carne. Medalioanele se tin la marinat minimum 4 ore, însă se pot fine şi de pe o zi pe alta.
Pentru pregătit, medalioanele se scot din sos şi sunt tinute putin pe un platou pentru a se scurge sosul în exces. După aceea, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc într-o tigaie, în untură.
In untura rămasă de la prăjit se pun jumătate din ceapa tocată fin, zarzavatul de supă (morcov şi felină) dat prin râzătoare şi făina rămasă (cam 2 linguri) şi se amestecă încontinuu.
Când făina începe să se rumenească, se adaugă treptat bulionul amestecat cu 1 /2 cană de vin şi 1 cană de apă, amestecând în continuare. Sosul se lasă să fiarbă la fote mai mic, cam 45 de minute. Când este gata, sosul se strecoară şi se toarnă peste medalioanele prăjite, puse pe un platou sau pe o farfurie mai mare şi adâncă.
Din franzelă se pregătesc canapele – prăjite în untură – câte o felie pentru fiecare bucată de medalion.
Tot separat, din ceapa rămasă şi castraveciorii muraţi se pregăteşte un sos picant, asitfel: ceapa se toacă fidelută, cât mai fin, iar castraveciorii, după ce se curătă de coajă, se toacă mărunt sub formă de cubulete. Ceapa şi castraveciorii tocati se călesc în untura în care a fost prăjită pâinea pentru canapele.
După ce ceapa s-a rumenit, amestecând în continuare, se adaugă muştarul şi se stinge cu o cană de apă. Sosul obtinut se toarnă şi el peste medalioane şi primul sos.
Pentru servirea la masă, pe fiecare farfurie se aşază câte două canapele, peste fiecare se aşază câte un medallion, şi peste totul se pune sosul din platou, format din aimestecul celor două sosuri pregătite separat.
Ca garnitură se recomandă sote de mazăre, sau/şi fasole verde iar ca salate, sailată de andive sau sfeclă roşie cu hrean.
De notat că în lipsa vânatului, se pot prepara nişte medalioane excelente şi din porc domestic mai bătrân, folosind această retetă.
Pofta buna!