Medalion de somn cu ceapa
PrinteazaMedalion de somn cu ceapa
- 1 somn mic (1,5 kg)
- 2 cepe mari
- 70 ml ulei
- 4 căţei de usturoi
- foaie de dafin
- linguriţă boia de ardei dulce
- 4 roşii mijlocii
- 200ml vin alb sec
- lămâie
- leg. pătrunjel
- ardei iute verde mic
- linguriţă piper boabe (8-10 boabe)
- sare
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă julienne. Se încinge într-o craţită uleiul şi se adaugă ceapa tocată, care se căleşte 2-3 minute la foc potrivit.
Se adaugă 50ml apă, se acoperă cratiţa cu un capac, se dă focul cât mai mic şi se lasă să fiarbă înăbuşit 30-40 de minute.
Se amestecă din când în când, pentru a nu se lipi. Intre timp, se curăţă peştele, se spală bine, se taie în felii groase de 3-4 cm şi se presară cu sare şi piper.
Când ceapa s-a călit bine, se adaugă usturoiul, tăiat în feliuţe, apoi după 1 minut se pun boiaua, foaia de dafin, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate în cubuleţe, 120 ml vin şi se potriveşte de sare şi piper.
Se lasă toate aces- tea să fiarbă, la foc mic, 10-15 minute, amestecând din când în când. Se pune apoi un strat de ceapă călită într-o tavă mai adâncă şi peste aceasta se aşază feliile de peşte.
Peste fiecare felie de peşte se pun câte 2 felii de lămâie, iar peste lămâie se pune un alt strat din amestecul de ceapă.
Se stropeşte totul cu vinul rămas şi se pune tava la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute. Se servesc feliile de somn cu ceapă şi sos din tavă şi se presară pe deasupra pătrunjelul tocat mărunt.
Pofta buna!