Melc cu pancetta, zucchini si branza de capra
PrinteazaMelc cu pancetta, zucchini si branza de capra din: făină, drojdie uscată, lapte, zahar, ou, zucchini (dovlecei cu coaja verde închis), pancetta afumată, ceapa, bacon, brânză de capră, ulei de masline, sare.
- 500 g făină
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- 250 ml lapte sau mai mult, pentru a frământa un aluat de pâine
- 1 linguriţa zahăr
- 1 ou
- 2 zucchini (dovlecei cu coaja verde închis)
- 150 g pancetta afumată
- 1 ceapă medie
- 100 g bacon
- 100 g brânză de capră
- ulei de măsline
- sare
Mod de preparare:
Cerni făina, încălzeşti puţin laptele, după care adaugi zahărul şi drojdia, pentru a o dizolva. De obicei, eu frământ pe masă sau pe o bucată de lemn, iar în mijlocul făinii cernute, adaug laptele cu drojdia şi zahărul dizolvate şi un praf de sare.
Frămânţi până se transformă totul într-un aluat omogen.
Ungi un vas cu ulei, adaugi aluatul, acoperi şi laşi la dospit, până ce îşi dublează volumul. Intre timp, pregăteşti umplutura: cureţi ceapa şi o tai mărunt, tai de asemenea pancetta afumată şi baconul în cuburi foarte mici, apoi speli zucchini, îi usuci, după care îi dai pe răzătoarea cea mai fină.
Pui într-o tigaie puţin ulei, căleşti ceapa pentru câteva minute, până se înmoaie puţin, adaugi pancetta şi baconul, lăsându-le să se călească puţin, iar la sfârşit adaugi zucchini şi laşi încă 4-5 minute, amestecând continuu. Opreşti focul şi laşi să la răcit.
Când aluatul este dospit, întinzi o foaie nu foarte subţire, dar nici foarte groasă, asemănătoare celei pentru cozonac, muţi apoi foaia de aluat pe o foaie de copt şi o întinzi bine. Baţi oul şi ungi aluatul bine, iar restul de ou îl păstrezi pentru la sfârşit.
Pui deasupra oului amestecul din tigaie, răcit, îl întinzi uniform, iar deasupra presari brânza de capră, tăiată cubuleţe.
Invârţi delicat, exact ca la cozonac, ajutân- du-te de foaia de copt, pentru a obţine un rotund cât mai perfect. Sigilezi bine cu degetele marginile aluatului, pentru a nu se desface. După ce ai obţinut o ruladă frumoasă, o ungi cu restul de ou bătut.
Pregăteşti o tavă în care ai pus hârtie de copt, înoălzeşti cuptorul, apoi iei un cuţit bine ascuţit şi tai cu grijă roţi de circa 1 cm grosime.
Aşezi în tavă rotiţele, apoi le dai la cuptor, la 200°C, pentru 15-20 de minute sau până când rotiţele au prins culoarea dorită. Mie. îmi plac mai crocante, deci le las să devină aurii.
Dacă vă place, poţi adăuga în făină o lingură cu seminţe sau 4-5 frunze de mentă sau busuioc proaspăt, tăiat fin. Dau un gust şi un miros minunat.
Melc cu pancetta, zucchini si branza de capra
Pofta buna!