Melci cu nucă, gem acrişor şi susan
PrinteazaMelci cu nucă gem acrişor şi susan: faina, unt, iaurt, ou, zahar, drojdie, lapte sare, lamaie, gem de visine, nuci, seminte de susan.
Ingrediente aluat:
- 500 g făină
- 50 g unt light (plus 1 lingură de unt topit pentru uns foaia de aluat înainte de a întinde umplutura deasupra ei)
- 100 ml iaurt
- 1 ou
- 2 linguri zahăr
- 1 plic drojdie uscată
- 2 linguri lapte dulce
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie
- 300 g gem acrişor de vişine nucile trecute prin maşina de tocat
- 1 lingură de zahăr
- 3 linguri de lapte
uns deasupra:
- 100 g miez de nucă măcinat
- 1 lingură de zahăr
- 3 linguri lapte
garnisit:
- 2 linguri seminţe de susan
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron încăpător. Faci o adâncitură în mijlocul ei şi adaugi drojdia (înmuiată în puţin lapte), zahărul, untul topit, 1 ou, iaurtul, un praf de sare şi coajă rasă de lămâie. Frămânţi toate ingredientele până se formează un aluat omogen şi elastic. Il laş la dospit circa 30 de minute.
Intre timp, prepari umplutura. Amesteci gemul cu nucile trecute prin masina de tocat, 1 lingura de zahar si 3 linguri de lapte.
Intinzi aluatul într-o foaie subţire, dreptunghiulară, o ungi cu unt topit, întinzi umplutura deasupra ei şi apoi rulezi foaia cu umplutura în interior.
Tai ruloul umplut în bucăţi de circa 3 cm lungime, le aşezi, cu partea tăiată în sus (ca o cochiffe de melc), într-o tavă tapetată cu folie specială de copt. Laşi tava la loc călduţ pentru crescut, până când melcii îşi dublează volumul. Introduci tava cu melci în cuptorul bine încins, pentru aproximativ 40 de minute.
Cu 10 minute înainte de a fi copţi, îi ungi cu gălbenuşul bătut cu lapte, presari deasupra seminţele de susan şi aşezi tava din nou la cuptor până se rumenesc frumos deasupra.
Melci cu nucă, gem acrişor şi susan
Pofta buna!