Melci cu nuca, gem si susan
PrinteazaMelci cu nuca, gem si susan din: făină, unt light, iuart, oua, zahar, drojdie uscata, lapte dulce, sare, coajă rasă de lămâie, gem acrişor de vişine (sau de prune, caise), miez de nucă, seminţe de susan
Ingrediente:
- 500 g făină
- 50 g unt light (plus 1 lingură de unt topit pentru uns foaia de aluat înainte de a întinde umplutura deasupra ei)
- 100 ml iaurt
- 1 ou
- 2 linguri zahăr
- 1 plic drojdie uscată
- 2 linguri lapte dulce
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură:
- 300 g gem acrişor de vişine (sau de prune, caise)
- 100 g miez de nucă măcinat
- 1 lingură de zahăr
- 3 linguri lapte
Pentru uns deasupra:
- 1 gălbenuş
- 1 lingură lapte
Pentru garnisit:
- 2 linguri seminţe de susan
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron încăpător. Faci o adâncitură în mijlocul ei şi adaugi drojdia (înmuiată în puţin lapte), zahărul, untul topit, 1 ou, iaurtul, un praf de sare şi coajă rasă de lămâie.
Frămânţi toate ingredientele până se formează un aluat omogen şi elastic. Il lasi la dospit circa 30 de minute.
Intre timp, prepari umplutura. Amesteci gemul cu nucile trecute prin maşina de tocat, 1 lingură de zahăr şi 3 linguri de lapte.
Intinzi aluatul într-o foaie subţire, dreptunghiulară, o ungi cu unt topit, întinzi umplutura deasupra ei şi apoi rulezi foaia cu umplutura în interior.
Tai ruloul umplut în bucăţi de circa 3 cm lungime, le aşezi, cu partea tăiată în sus (ca o cochiffe de melc), într-o tavă tapetată cu folie specială de copt.
Laşi tava la loc călduţ pentru crescut, până când melcii îşi dublează volumul.
Introduci tava cu melci în cuptorul bine încins, pentru aproximativ 40 de minute.
Cu 10 minute înainte de a fi copţi, îi ungi cu gălbenuşul bătut cu lapte, presari deasupra seminţele de susan şi aşezi tava din nou la cuptor până se rumenesc frumos deasupra.
Melci cu nuca, gem si susan
Pofta buna!