Meniu – usor de preparat
PrinteazaMeniu – usor de preparat. Pentru ca nicio zi sa nu semene cu cealalta, ne-am gandit sa va propunem un meniu al zilei, astfel incat intrebarea “Ce mancam astazi?” sa aiba un raspuns rapid si gustos.
O supa sau o ciorba sanatoasa, un fel principal hranitor si un desert savuros sunt recomandarile noastre, atent selectionate pentru voi care speram sa va ajute si sa va inspire in bucatarie.
Supa crema de usturoi cu paine prajita
Ingrediente:
- 100 ml smântână
- 2 cartofi
- 2 cepe
- 6 căpăţâni de usturoi
- 1-2 ţelină
- 1 linguriţă de cimbru
- sare
- piper
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii, ceapa, ţelina şi usturoiul. Se pun la fiert în 2 litri de apă, împreună cu cimbrul şi sarea. Când legumele s-au fiert bine, se adaugă usturoiul şi se lasă să fiarbă cam 6-7 minute. Usturoiul se ţine la fiert mai mult timp, pentru ca aroma lui să devină discretă.
Trei sferturi din smântâna se dizolvă cu zeamă din oală. Supa împreună cu legumele fierte se pasează foarte bine cu un blender, iar când se transformă în cremă, se adaugă smântâna.
Se pune în boluri, asezonată cu o linguriţă de smântână, câţiva stropi de ulei de măsline, ardei roşu dulce şi piper măcinat pe deasupra. Se serveşte cu pâine prăjită.
Supa crema de usturoi cu paine prajita
Carne de oaie cu fasole verde si sos
Ingrediente:
- 800 g carne de oaie
- 600 g fasole verde
- 3 cepe
- 2 roşii
- 1 linguriţă făină de grîu
- 2 linguri ulei
- 2 căţei de usturoi
- sare
- piper negru măcinat
- foi de dafin
- 2 linguri verdeaţă tăiată
Pentru sos:
- 2 cepe
- 1 lingură ulei
- ½ lingură oţet sau zeamă de lămîie
- 1 pahar apă
- cuişoare
- coriandru
- sare
- piper negru boabe
- foi de dafin
- zahăr
- 2 linguri verdeaţă tăiată
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se bate, se pune în oală, se presară cu sare şi piper, se acoperă cu sos şi se marinează 3-4 ore. Fasolea verde se taie, se fierbe, se scurge prin strecurătoare şi se prăjeşte.
Carnea se scurge prin strecurătoare, se prăjeşte, se adaugă fiertura de fasole şi se înăbuşă pînă este gata. Cu puţin timp înainte de a se lua de pe foc se adaugă fasolea, faina prăjită şi diluată cu fiertură, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate, ceapa prăjită, sare, piper, foi de dafin şi, la sfîrşit, usturoiul pisat.
Prepararea sosului: Ceapa se taie inele, se pune în cratiţă, se adaugă ulei, oţet sau zeamă de lămîie, sare, zahăr, mirodenii şi verdeaţa tăiată şi se amestecă. Se serveşte presărată cu verdeaţă tăiată.
Carne de oaie cu fasole verde si sos
Prajitura delicioasa cu cafea
Ingrediente:
pentru blat:
- 4 oua
- 125 g zahar
- 5 g cafea solubila
pentru crema:
- 16 linguri zahar
- 8 galbenusuri
- 2 pachete unt
pentru tava:
- 10 g unt
- o lingura faina
Mod de preparare:
Intâi se pregăteşte tava care se unge cu unt şi se tapetează cu făină, după care se pune în congelator până ce aluatul este gata.
Dacă forma este nonadezivă, nu se mai presară făină. Apoi, ouăle şi zahărul se freacă şi apoi se transferă la bain-marie.
Se amestecă energic pe baie de aburi aproximativ 5 minute până ce conţinutul îşi triplează volumul.
Se adaugă cafeaua solubilă şi, după ce crema a crescut, se trage de pe foc şi se continuă amestecarea până ce se răceşte şi la ridicarea lingurii se produce un fir continuu.
Se pune făina şi se amestecă uşor, cu delicateţe, se toarnă în forma de la congelator şi se coace 25 de minute.
Pentru cremă, gălbenuşurile se freacă cu 8 linguri de zahăr până ce se albesc. Celelalte 8 linguri de zahăr se topesc şi, înainte să devină maroniu, se pune crema de ouă cu zahăr.
Se amestecă pe foc până ce se obţine o cremă adevărată care se lasă la răcit.
Untul se bate spumă pentru a elimina apa şi apoi se amestecă în crema fiartă şi răcită. Blatul se taie în două, între cele două foi se pune un sfert din cantitatea de cremă, iar cu restul se îmbracă prăjitura.
Se nivelează cu un cuţit cu lamă lată trecut prin apă rece. Se lasă la rece pentru 6 ore. Se decorează după gust.
Prajitura delicioasa cu cafea
Pofta buna!