Menta – aroma si savoare
PrinteazaAstăzi există numeroase varietăţi de mentă.
Originară din bazinul mediteraneean, menta a fost preţuită încă din vremuri străvechi. Grecii şi romanii o foloseau pentru coroane şi ca ornament la masă, dar şi pentru a condimenta vinurile şi sosurile.
Romanii au plantat-o peste tot, ca şi primii colonişti englezi din America de Nord, unde e cultivată pe o scară largă. Există sute de varietăţi, fiecare cu propriul său gust proaspăt, răcoritor şi aromat.
Menta e folosită pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a indigestiei.
Folosiţi-o cu moderaţie, deoarece gustul mentei îl poate acoperi pe cel al altor ingrediente. Adăugaţi frunzele la ceaiurile reci şi la punciuri, pentru a obţine o băutură răcoritoare.
Frunzele proaspăt tocate reprezintă un ingredient perfect într-o salată de fructe, într-un desert sau în jeleuri, dar merge de minune şi cu ciocolata.
Iaurtul în care se amestecă mentă devine un sos proaspăt pentru salate şi came (în special, miel), mâncăruri care conţin curry sau pentru legume.
Adăugaţi crenguţe de mentă în apă atunci când fîerbeţi cartofii noi, mazărea, fasolea sau morcovii. Crenguţele de mentă ornează multe mâncăruri, iar câteva frunze sunt folosite pentru a decora dulciurile. Arată bine atunci când sunt pudrate cu zahăr.
Uscaţi, congelaţi sau păstraţi frunzele în oţet pentru a le conserva.
Menta