Mere caramelizate

Printeaza

Mere caramelizate – un desert ușor de preparat, dar plin de savoare. Gustul dulce al merelor coapte se combină perfect cu aroma caramelului, creând un preparat irezistibil.

Acest desert este perfect pentru o gustare rapidă sau pentru a înfrumuseța mesele de toamnă și iarnă, având un miros și un gust delicios.

Ingrediente (pentru 4 porții):

  • 4 mere mari (preferabil soiuri mai ferme, cum ar fi Granny Smith sau Fuji)
  • 100 g zahăr
  • 30 g unt
  • 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 1 linguriță de suc de lămâie (opțional)
  • 1/4 linguriță de esență de vanilie (opțional)
  • 2-3 linguri de apă (pentru a ajuta la caramelizare)

Mod de preparare:

Pregătirea merelor:

Spală merele și îndepărtează cotorul. Taie-le în felii groase de aproximativ 1 cm, lăsând coaja pe ele pentru o textură mai bună și o culoare mai frumoasă.

Caramelizarea zahărului:

Într-o tigaie mare, pune zahărul la foc mediu și lasă-l să se topească ușor. Nu amesteca zahărul, ci lasă-l să se topească treptat și să capete o culoare aurie. Acesta este momentul când se formează caramelul.

Adăugarea untului:

Când zahărul s-a caramelizat, adaugă untul și amestecă rapid pentru a-l încorpora complet în caramel. Vei observa că va începe să facă bule, dar acest lucru este normal.

Caramelizarea merelor:

Pune feliile de mere în tigaie și lasă-le să se caramelizeze pe fiecare parte, aproximativ 5-7 minute, amestecând ocazional pentru a le întoarce.

Dacă vrei să adaugi scorțișoară, esență de vanilie sau suc de lămâie, acum este momentul. Lasă-le să se coacă până când caramelul devine gros și fructele sunt fragede.

Servirea:

Servește merele caramelizate imediat, ca desert sau alături de înghețată de vanilie, smântână sau iaurt grecesc. Poți să le presari și cu puțin nucă de cocos rasă sau migdale pentru un plus de savoare.

Valori nutriționale per porție (aproximativ 100 g):

  • Calorii: ~150 kcal
  • Proteine: 0,5 g
  • Grăsimi: 7 g
  • Carbohidrați: 24 g
  • Fibre: 2 g

Sunt ideale pentru a fi servite ca desert, dar pot fi și o garnitură minunată pentru clătite, gofre sau plăcinte. De asemenea, merg de minune cu o cupă de înghețată sau un sos de ciocolată.

Mere caramelizate varianta

prepară caramelul: se amestecă într-o crăticioară, pe plită, la foc moale, 100 g unt, 200 ml frişca lichidă, 50 g zahăr, 50 g miere.

lasă să se întărească puţin, până ce devine maronie această compoziţie. pregătesc între timp merele: se curăţă de cotoa­re cu un instrument special şi se înfig pe ţepuşe de lemn.

tăvălesc prin caramel, mânuindu-le cu ţepuşa. Apoi se lasă să se usuce.

toar­nă în deschizătură ciocolată albă şi neagră topite şi se presară fistic tocat. Se înfig lumânărele.

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.