Mere cu crema caramel
PrinteazaMere cu crema caramel din: mere, lamaie, vin, zahar, cuisoare, scortisoara, migdale, gem de caise, rom, frisca vegetala.
Mere:
- 4 mere
- 1/2 lămâie
- 200 ml vin sec
- 4 linguri zahăr
- 8 cuisoare
- 1 cm baton de scorţişoară
- 40 g migdale
- 4 linguri gem de caise
Cremă:
- 6 linguri zahăr
- 4 linguri rom
- 200 ml frişcă vegetală
Mod de preparare:
Lămâia se spală şi se taie coaja foarte subţire (fără partea albă, amară). Se scobesc cotoarele de la mere şi se decojesc. Se aşază într-o cradţă, se toarnă apă cu zeama de lămâie cât să le acopere, se adaugă vinul, coaja de lămâie, zahărul, cuişoarele şi batonul de scorţişoară.
Se dau în clocot apoi se fierb 5 min. Se lasă să se răcească, se scurg şi se păstrează sucul.
Se pune zahărul într-o cratiţă la caramelizat, amestecând tot timpul cu coada unei linguri de lemn.
Când apare prima pată de zahăr topit, se diluează cu 8 linguri de zeamă în care au fiert merele şi se fierbe până se dizolvă tot caramelul. Se adaugă frişca vegetală, se mai dă un clocot, se ia de pe foc şi se adaugă romul. Se păstrează acoperit, până la servire, la loc călduţ.
Migdalele se rumenesc într-o tigaie fără grăsime. Când se răcoresc, se înfig în merele fierte, iar în mijloc se pune câte o lingură de gem. Se aşază pe farfurii şi se toarnă caramelul de jur-împrejur. Se serveşte călduţ.
Pofta buna!