Meridon de orez cu pui
PrinteazaMeridon de orez cu pui din: orez, unt, oua, pui, morcovi, patrunjel, ceapa, cuisoare, sare.
- 300 g orez
- 200 g unt
- 8 ouă
- 2 pui
- morcovi
- pătrunjel
- o ceapă
- cuişoare
- supă de vita
- sare
Mod de preparare:
Orezul îl spălăm cu apă rece, după aceea îl fierbem în supă de vită (supa o avem pregătită dintr-un rasol de vacă fiert în 3 litri de apă rece, la foc mic);
Când orezul s-a inmuiat şi s-a îngroşat, îl lăsăm să se răcească.
Intre timp, frecăm spumă 150 grame de unt, adăugăm 6 gălbenuşuri şi două ouă întregi, precum şi orezul fiert, rece; toate acestea le amestecăm bine şi le dăm sarea necesară.
Frigem înăbuşit doi pui curăţaţi, spălaţi şi săraţi, într-o cratiţă cu 2 linguri de unt şi cu felii de morcov, de pătrunjel, cu o ceapă împănată cu 4-5 cuişoare, peste care turnăm şi puţină supă de vacă.
După ce puii s-au fript, îi tăiem în patru, ungem o cratiţă cu unt, punem jumătate din orezul fiert şi, peste acesta, punem bucăţile de pui; deasupra, turnăm restul de orez şi lăsăm cratiţa să fiarbă în aburi circa o ora.
Sosul, din cratiţa în care s-au fript puii, îl lăsăm să se mai prăjească puţin, adăugându-i puţină supă de vită, şi, după ce a mai fiert puţin, strecurăm jumătate din el pe o farfurie mare, pe care răsturnăm apoi şi “meridonul”.
In restul sosului strecurat punem ciuperci, ce au fost mai înainte prăjite în unt. Acest sos cu ciuperci se pune într-o sosieră şi se serveşte lângă meridon.
Pofta buna!