Midii de stanca in spuma de coriandru
PrinteazaAcest preparat, aparţinând „gastronomiei moleculare”, cum se numea cândva această ramură a gastronomiei, a fost creat de către maestrul bucătar Ferran Adriâ, proprietarul restaurantului El Bulli din oraşul catalan Rosas.
In „gastronomia moleculară” se folosesc tehnici ştiinţifice de preparare a alimentelor, în scopul descoperirii unor noi arome.
La începutul anilor ’90, Adriâ făcea tot felul ‘de experimente, creând garnituri originale pentru diferite preparate, mai exact nişte spume, în care aromele erau mai concentrate decât în sosurile tradiţionale.
In anul 1994, Adriâ a descoperit potenţialul culinar deosebit pe care îl oferea îmbinarea aromelor moluştelor marine – cum ar fi midii şi scoici – şi aroma unor fructe mai acrisoare.
De exemplu, el a combinat scoicile bivalve rotunde cu cochilii Saint-Jacques cu coacăze roşii, sau, în reţeta de faţă, a fiert midiile de stâncă în suc de portocale roşii şi le-a servit cu o spumă făcută din coriandru.