Mititei pentru gratar
PrinteazaMititei pentru gratar din: carne de vita, carne de miel, piper, bicarbonat, cimbru, usturoi, sare.
O legendă spune că mititeii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea într-o seară la hanul La Iordachi din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără învelișuri.[2] Dovedit, ei au fost mai întâi oferiți, în 1902, la restaurantul bucureștean Caru(l) cu bere, conținând numai carne de vită.
Micii au fost serviti initial ca un aliment ieftin si usor de pregatit pentru muncitorii din orasele industriale din Romania. Cu timpul, acestia au devenit un element esential al bucatariei traditionale romanesti si s-au raspandit in intreaga tara.
- 500 g carne de vita din zona cefei (impanata cu grasime)
- 200 g carne de miel
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 praf de bicarbonat
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 captana usturoi
- sare
Mod de preparare:
Treci de trei ori carnea prin maşina de tocat, amesteci cu piper, cimbru, sare, după gust, şi bicarbonat diluat cu o lingură de apă. Separat, zdrobeşti usturoiul, îl amesteci cu trei linguri de apă, apoi îl strecori.
Amesteci zeama de usturoi cu tocătura, frământând-o cu mâna, până este absorbită complet zeama.
Laşi compoziţia circa trei ore la rece. Din pasta de mici, modelezi, cu palmele umezite, în apă rece, mititei potriviţi ca mărime, îi aşezi pe un platou şi îi laşi să stea la rece circa 30 de minute.
Incingi grătarul, apoi cu palmele umezite cu apă rece rulezi pe rând fiecare mititel, îl aşezi pe grătar şi îi laşi să se rumenească două minute pe fiecare parte.
Ii serveşti calzi, cu muştar, cartofi prăjiţi sau ketchup picant.
Mititei pentru gratar
Pofta buna!