Mituri despre cruditati
PrinteazaMituri despre cruditati – Ce-i drept, foarte bogate în vitamine, minerale, apă şi fibre, legumele în stare crudă aduc o multitudine de beneficii organismului.
La fel fructele proaspete, ca atare sau sub formă de suc. E bine să consumi această categorie de alimente zilnic, dar nu fără măsură.
Mănânci crudităţi, slăbeşti garantat?
Fals – Chiar dacă într-adevăr o dietă de câteva zile, bazată exclusiv pe crudităţi, îţi asigură nişte kilograme în minus, a mânca doar fructe şi legume crude pe termen lung poate duce la carenţe nutriţionale şi la îngrăşare în ritm alert odată cu revenirea la o alimentaţie normală.
Nici dacă mănânci crudităţi la fiecare masă, dar în rest ciuguleşti alimente pline de calorii, nu vei slăbi. Cea mai bună variantă sunt salatele de crudităţi, care înlocuiesc o masă, de exemplu cina. Cu o condiţie: să nu foloseşti prea mult ulei şi dressinguri calorice.
Poţi mânca oricâte vrei
Fals Ce-i mult, ca în orice altă situaţie, strică. Prin urmare, consumate în exces, crudităţile pot irita intestinul şi chiar provoacă uneori tulburări digestive.
Un plus de precauţie este necesară când vine vorba de fructe şi sucuri de fructe – bogate în glucide, acestea îngraşă mai ales dacă sunt consumate imediat după masă; doza zilnică recomandată într-o dietă echilibrată este de maximum trei porţii de fructe crude (o banană, o jumătate de grepfrut, trei caise, şase căpşune înseamnă o porţie).
Sunt mai bune după masă
Fals Enzimele pe care le conţin legumele în stare crudă, precum şi ingredientele pe care le folosim la asezonarea salatelor – condimente, suc de lămâie, oţet- prin activarea secreţiilor digestive, facilitează tranzitul intestinal.
Acesta este motivul pentru care e indicat ca salatele de crudităţi să fie consumate ca aperitiv, în felul acesta alimentele ce le urmează fiind mai uşor digerate.
Nu fac rău nimănui
Fals Din păcate, cei care suferă de gastrită sau ulcer ori au stomacul sensibil pot consuma fără probleme numai legume şi fructe gătite (fierte, la grătar). Cele crude trebuie evitate mai ales pe stomacul gol.
Prin introducerea a cât mai multe alimente în stare crudă în alimentaţie, te poţi bucura de imunitate crescută, de protecţie faţă de acţiunea radicalilor liberi, pielea îţi devine netedă şi catifelată, te simţi plin de energie şi poftă de viaţă.