Moong dal
PrinteazaMoong dal
Moong dai este fasolea mung care a fost curăţată de coaja ei verde şi despicată în două, dând astfel la iveală interiorul galben. Avantajul este că moong dai fierbe mai repede decât păstăile întregi şi nu trebuie lăsată la înmuiat. Moong dai este uşor de digerat. Practica ayurveda recomandă moong dai copiilor, persoanelor în vârstă şi convalescenţilor. Ea este astfel echivalentul supei de pui la evrei.
Moong dai se foloseşte la prepararea unei largi varietăţi de mâncăruri, de la supe hrănitoare până la iahnii consistente, la care se adaugă roşii şi legume. Moong dai se foloseşte şi pentru prepararea unor dulciuri, cum sunt cele care se mănâncă în luna ianuarie cu ocazia sărbătorii Sankranthi, din Tamil Nadu, în sudul Indiei. Dulciurile tradiţionale de Sankranthi se pregătesc din moong dai prăjită, care se fierbe apoi cu orez în lapte de vacă sau lapte de cocos, se asezonează cu cardamom, iar deasupra se pun stafide, nuci caju şi zahăr de palmier. O adevărată hrană a zeilor!
Pofta buna!