Morcov inabusit
PrinteazaMorcov inabusit din: morcovi, ulei sau unt, zahar, sare.
- 1 kg morcovi
- 2 linguri ulei (sau unt)
- 1-2 linguri zahăr
- sare
Mod de preparare:
Morcovii se curăţă, se spală bine, apoi se rad pe o râzătoare (medie sau mare).
Intr-o cratiţă de 2-3 I se pun uleiul (sau untul), zahărul (după gust), sarea şi morcovul, apoi se adaugă supă sau apă, aproape cât să acopere morcovul. Se pune cratiţa acoperită să fiarbă la foc mic, având grijă să se mişte din când în când, pentru a nu se prinde amestecul pe fund. In cazul în care morcovul este mai bătrân şi fierbe mai greu, pe parcurs se mai poate adăugă apă.
Când mâncarea este pregătită primăvara, din morcovi tineri, se pune mai puţină apă în timpul pregătirii, iar rezultatul este mult apreciat de către gurmanzi numai dacă la preparare s-a folosit unt de casă. De altfel, numele mai vechi al mâncării din morcovi cruzi este „carote cu unt”.
Mâncarea se serveşte caldă (dar nu fierbinte) cu lămâie. De multe ori este folosită ca garnitură la alte mâncăruri (în general preparate din carne friptă sau prăjită).
Pofta buna!