Moros y Cristianos – orez cu fasole
PrinteazaMoros y Cristianos – orez cu fasole. De peste 500 ani, Spania şi fostele colonii spaniole din Lumea Nouă sărbătoresc triumful catolicismului spaniol prin festivaluri, în cadrul cărora se reconstituie bătăliile purtate în Evul Mediu între creştini şi invadatorii mauri.
In Spania, astfel de evenimente se desfăşoară pe parcursul întregului an, din ianuarie şi până în decembrie. în Mexic această tradiţie a fost adaptată, aici fiind reconstituite scene din luptele purtate împotriva aztecilor.
Există în tradiţia culinară a acestor popoare chiar şi un fel de mâncare, făcută din fasole neagră şi orez alb, care reflectă aceste bătălii, fasolea neagră simbolizând maurii, iar boabele de orez creştinii spanioli cu piele mai deschisă.
Această mâncare este deosebit de populară în Cuba, unde este cunoscută sub numele de congri. Modul de preparare este destul de simplu.
Mai întâi se căleşte nişte ceapă, împreună cu ardei şi condimente, apoi se adaugă boabele de fasole înmuiate în prealabil, precum şi roşii şi mirodenii, iar la urmă se pune orezul şi nişte supă de legume sau de carne. Ingredientele se fierb laolaltă la foc mic timp de o jumătate de oră.
Uneori, pentru un plus de aromă, se adaugă costiţă afumată. Această mâncare se serveşte deseori drept garnitură la carne sau peşte. Tradiţia cubaneză spune că, dacă mănânci Moros y Cristianos de Anul Nou, vei avea noroc tot anul.
Moros y Cristianos
Ingrediente:
- 150 g fasole uscata, tinuta la inmuiat o noapte
- 1/2 ceapa mijlocie
- 2 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- 1/2 baton de scortisoara
- sare de mare
- piper negru proaspat macinat
- coaja de la 1/2 de portocala
- sucul de la 1/2 de portocala
- 3 lingurite de ulei de masline
- 1/2 legatura de frunze de patrunjel, tocate
- 150 g orez cu bobul lung
Mod de preparare:
Scurgeţi fasolea de apa în care a fost lăsată la înmuiat, apoi puneţi-o într-o oală mare, cu destul de multă apă. Adăugaţi ceapa, usturoiul, foile de dafin şi scorţişoara. Când începe să fiarbă, micşoraţi focul, astfel încât sâ clocotească încet.
Lăsaţi fasolea sâ fiarbă 1-2 ore, dupa care aruncaţi o parte din zeama în care a fiert, lăsând doar atât cât sâ acopere boabele. Dregeţi cu sare şi piper, adăugaţi sucul şi coaja de portocală, apoi pătrunjelul şi trageţi oala de pe foc.
Separat, fierbeţi orezul în apă cu puţină sare, la foc mic, astfel încât sâ rămână puţin tare (10-15 minute). Când orezul e fiert, scurgeţi-l de apă. Serviţi-l adăugând o lingură de fasole cu sos.
Pofta buna!