Mousse de lamaie cu sirop de fistic
PrinteazaMousse de lamaie cu sirop de fistic din: frisca, zahar, oua, lichior, lamaie, fistic, vodca.
Pentru mousse:
- 350 ml frişcă lichidă, rece
- 1 cană cu zahăr
- 6 gălbenuşuri
- • 150 ml lichior de lămâie sau 100 ml suc de lămâie proaspăt
- • 2 linguri cu coajă rasă de lămâie
- 1 praf de sare
Pentru siropul de fistic:
- 1 cană cu fistic nesărat, curăţat
- 175 g zahăr
- 1 lingură de votcă
Pentru decor:
- 3 linguri de zahăr
- 3 linguri de apă
- 1 lingură cu fistic nesărat, curăţat şi mărunţit
Mod de preparare:
Pentru mousse, bate frişca până şe intăreşte. Acoperă şi las-o la rece.
Intr-un castron mare mixează zahărul, gălbenuşurile, lichiorul sau sucul de lămâie, coaja de lămâie şi sarea. Toarnă totul într-o crăticioară şi pue pe foc, la bain-marie.
Incălzeşte şi amestecă continuu până obţii o compoziţie cremoasă, aproximativ 3 minute, la cratiţa de pe foc şi continuă să baţi cu un mixer electric până îşi dublează volumul, 5 minute. Adaugă frişca şi omogenizează.
Tapetează cu hârtie pergament o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm. Toarnă crema, nivelând-o uniform. Congeleaz-o timp de 6 ore.
Pentru siropul de fistic, mărunţeşte fisticul cu o râşniţă. Lasă-l deoparte.
Intr-o crăticioară, amestecă apa cu zahărul şi încălzeşte la foc mediu până se dizolvă zahărul. Măreşte focul şi fierbe apa timp de 3 minute, fără să amesteci. Adaugă fisticul şi mai fierbe 3 minute, la de pe foc, acoperă şi lasă-l să infuzeze timp de 4 ore.
Stoarce siropul printr-o sită fină, căptuşită cu un strat de tifon. Aruncă substanţele solide rămase. Toarnă siropul într-o sticlă, sigileaz-o şi las-o la rece.
Pentru decor, amestecă zahărul cu apa într-o crăticioară. Tapetează o tavă cu hârtie pergament.
Incălzeşte apa pe foc până se dizolvă zahărul. Fierbe timp de 2 minute, până când compoziţia s-a închegat, dar nu s-a colorat. Cu lingura stropeşte sirop în tavă formând un model. Presară imediat fistic măcinat şi lasă la rece până se întăreşte.
Pentru a servi, scoate mousse-ul din congelator şi lasă-l 5 minute să se încălzească la temperatura camerei. Taie-l în triunghiuri cu un cuţit cald.
Stropeşte cu siropul de fistic şi decorează cu pânzele de zahăr.
Pofta buna!