Mucenici copţi
PrinteazaO reteta de mucenici copti din: faina, drojdie, zahar, unt, lapte, oua, sare, rom si nuci.
- 1 kg faina
- 40 g drojdie
- 150 g zahar
- 200 g unt
- 500 ml lapte
- 4 oua
- sare
sirop:
- 200 g zahar
- 300 ml apa
- 1 lingura rom
ornare:
- 200 g nuci macinate
- 100 g zahar
Mod de preparare:
Cerneţi făina într-un castron, faceţi în mijlocul ei un loc în care puneţi drojdia sfărâmată, amestecată cu puţin lapte cald, cu 1 lingură zahăr şi cu puţină făină. Când plămădeala aceasta a crescut, amestecaţi făina cu laptele rămas, călduţ, în care aţi dizolvat zahărul şi puţină sare. Bateţi ouăle şi apoi puneţi-le în castronul cu făina.
Amestecaţi bine ingredientele şi începeţi să frământaţi aluatul. Dacă se lipeşte de mâini, turnaţi câte puţin unt topit şi frământaţi în continuare. Când aţi adăugat tot untul, aluatul nu se mai prinde de vas şi de mâini.
Lăsati-l la crescut, acoperit, în loc cald. întindeţi din el o foaie cu grosimea de 1 deget. Tăiaţi din foaie dreptunghiuri cu dimensiunile de 5/10 cm.
Strângeţi puţin fiecare dreptunghi la mijloc. Puteţi face şi alte forme care să amintească de forma trupului omenesc.
Puneţi mucenicii într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, lăsaţi-i să crească o jumătate de oră, apoi ungeţi-i cu ou bătut şi coaceţi-i la foc potrivit, între timp, fierbeţi siropul din apă şi zahăr, lăsaţi-l apoi la răcit şi adăugaţi romul.
Când scoateţi mucenicii din tavă, înmuiaţi-i în sirop şi apoi tăvăliţi-i în nucă măcinată amestecată cu zahăr.
Mucenici copţi
Pofta buna!