Mucenici de casa, cu zeama
PrinteazaMucenici de casa, cu zeama din: faina, apa, sare, zahar, nuca, miere, zahar vanilat, esenta de rom, portocala, lamaie, scortisoara.
Pentru aluat:
- 300 g făină de grâu
- 150 ml apă
- 1/2 linguriţă sare
Pentru adaos:
- 300 g zahăr tos
- 200 g nucă zdrobită
- 50 g miere
- sare
- 3 pliculeţe zahăr vanilat
- 1 sticluţă esenţă de rom
- coajă rasă de portocală şi lămâie
- scorţişoară pisată
Mod de preparare:
Pregăteşti aluatul aşa:
Frămânţi un aluat potrivit de tare, din făină, apă caldă şi sare. Intinzi aluatul pe planşeta de lucru, presărată cu făină, şi decupezi mucenici cu ajutorul aparatului. Poţi prepara mucenicii fără aparat, rulând bucăţi de aluat în formă de opt.
Pui mucenicii pe o coală albă de hârtie, presărată cu făină şi îi laşi să se usuce până a doua zi. Pui la fiert o oală de 4 litri, o umpli pe jumătate cu apă, adaugi zahărul tos, un praf de sare şi zahărul vanilat. Când apa clocoteşte, adaugi mucenicii şi îi laşi pe foc până se înmoaie.
Focul trebuie să fie potrivit de iute, pentru că se formează spumă deasupra. Amesteci din când în când, să nu se lipească mucenicii între ei. După ce au fiert suficient, pui mirodeniile şi nuca zdrobită. Serveşti mucenicii atât calzi, dar sunt buni şi reci
Pofta buna!