Mucenici moldoveneşti
PrinteazaO reteta delicioasa de mucenici moldovenesti din: faina, apa minera, ulei, drojdie, miere, nuca, sare, zahar si apa.
- 1 kg faină
- 1 cană apă minerală sau sifon
- 1/2 cană ulei
- 1 cub drojdie
- 1 cană miere
- 1/2 kg nucă
- 1/2 lingură sare
pentru sirop:
- 1 cană zahăr
- 1 cană apă
Mod de preparare:
Sparge nucile, curăţă-le şi trece-le prin maşina specială de tocat nuci. Amestecă uleiul cu apa minerală sau sifonul, cu drojdia frecată cu 2 linguri cu zahăr şi sarea.
Omogenizează, adaugă faina şi frământă un aluat moale. Lasă-l la dospit, după care scoate-l pe o planşetă, presărată cu făină, şi frământă-l din nou.
Formează suluri groase cât un deget, uneşte-le la capete sub forma cifrei 8 şi aşază mucenicii într-o tavă mare, neunsă. Când s-au rumenit uşor, întoarce-i şi mai lasă-i 5-6 minute. Procedează la fel până când termini de copt toţi mucenicii.
Prepari pe foc un sirop gros dintr-o cană de zahăr şi 1 cană de apă. Lasă-l la răcit şi trece fiecare mucenic prin sirop, apoi prin mierea puţin diluată cu apă şi presară-i cu nucă măcinată.
Poţi proceda astfel: când mucenicii s-au copt, toarnă siropul în tavă, stinge focul, lasă 30 de minute să absoarbă lichidul, apoi unge-i cu miere şi-i presară-i cu nucă măcinată.
Mucenici moldoveneşti
Pofta buna!