Muri
PrinteazaIn multe regiuni din India şi Bangladesh se găteşte deseori orez expandat sau muri (cunoscut in unele părţi şi ca mur sau mure, iar în dialectul indian Tulu sub denumirea de churmuri sau kurlu). Acesta se obţine încălzind boabele de orez într-un cuptor umplut cu nisip.
Orezul expandat obţinut prin acest procedeu este mai puţin perisabil decât orezul neprelucrat, fiind utilizat în multe reţete, inclusiv pentru bhelpuri, unde intră în compoziţia unui aluat peste care se pun roşii, ceapă, ardei iuţi, nâut, frunze de coriandru şi Urne.
Această mâncare se serveşte de obicei împreună cu un sos chutney de ardei iuţi verzi alături de un sos chutney dulce făcut cu curmale dulci sau tamarind. De regulă, aceasta este o gustare care face parte din chaat şi deseori se vinde la ta«abele de pe stradă sau în căruţe, pe marginea şoselelor.
Expandarea forţată este o metodă de fabricare a orezului expandat la scară industrială. Orezut, păstrat la umiditatea optimă, este încălzit sub presiune; apoi presiunea este scăzută brusc, moment în care boabele de orez se expandează, miezul acestora devenind buretos. Astfel, el devine ideal pentru micul dejun, precum şi pentru prepararea prăjiturilor de orez.
Bhelpuri
Ingrediente:
- 175 g orez expandat
- 40 g arahide prajite si sarate
- 2 cartofi fierti, taiati in cubulete mici
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 1 rosie mare tocata marunt
- 1/2 legatura frunze de coriandru, tocate marunt
- 2 ardei iuti verzi, tocati marunt
- sos chutney de tamarind
- sos chutney de ardei iuti verzi
- un pumn de papdi (biscuiti) sfaramati in bucati mai mari
Mod de preparare:
Puneţi orezul expandat, arahidele, cartofii, ceapa, roşia, frunzele de coriandru şi ardeii iuţi verzi într-un castron şi amestecaţi-le bine. Adăugaţi cele două sosuri chutney, după gust. Amestecaţi bine şi garnisiţi cu mulţi biscuiţi papdi.
Pofta buna!