Mus de jambon afumat in aspic
PrinteazaMus de jambon afumat in aspic
- 600 g file sau pulpă afumată
- 1 l supă
- 11/2 l apă
- 1foaie dafin
- 2 albuşuri
- 12 foi gelatină
- 1/2 pahar vin roşu
- 2 linguri sos alb
- 180g unt
- 1 ceapă
- 1/2 ţelină
- sare
- piper alb
- 1 legătură pătrunjel
- 1-2 ridichi roşii
- 1-2 morcovi
- cîteva păstăi de fasole
Mod de preparare:
Fileul se fierbe cu supa, apa, dafinul şi vinul circa 1 oră. Se scoate şi se dă de două ori prin maşina de tocat cu sită fină. Se amestecă bine cu sosul alb, untul şi piper alb.
Din zeama în care a fiert fileul se face aspicul limpezit cu albuş şi gelatină înmuiată 20 minute.
Cînd aspicul este rece (nu închegat) se pune puţin pe fundul unei forme de chec.
Cînd s-a gelatinat, se face un decor (flori) din albuş de ou fiert, foi de pătrunjel, feliuţe de ridichi, roşii, păstăi verzi de fasole fidea, morcovi fierţi , se pune peste decor iarăşi puţin aspic (cu atenţie să nu se strice decorul)se montează musul în formă, lăsîndu-se un spaţiu de 15 mm de jur împrejur, care se umple cu aspic.
Se dă la frigider 3-4 ore pînă s-a gelatinat. Musul se răstoarnă pe un platou lung (pentru a ieşi uşor, se dă forma prin apă fierbinte).
Cu restul de aspic se garniseşte marginea platoului.
Forma aspicului se dă cu cuţitul de reglat şi tocat.
Pofta buna!