Musaca cu sos Bechamel
PrinteazaMusaca cu sos Bechamel din: cartofi, lapte, unt, sare, piper, carne tocata amestec, vin, ceapa, rosii din conserva, cimbruy, ulei, cascaval, faina.
Pentru piure:
- 1 kg cartofi
- lapte
- unt
- sare
- piper
Pentru sosul de carne:
- 500 g carne tocată amestec vită/porc
- vin roşu sec
- 1 ceapă
- 400 g roşii din conservă
- sare
- piper
- cimbru
- ulei
Pentru sosul bechamel:
- 50 g unt
- 150 g caşcaval
- 1 lingură cu vârf cu făină
- 300 ml lapte fierbinte
Mod de preparare:
Taie ceapa mărunt şi căleşte-o în 2 linguri de ulei încins. Când devine arămie, adaugă carnea tocată şi prăjeşte până se evaporă tot sucul pe care îl lasă. Adaugă roşiile, sare, piper şi o linguriţă de cimbru.
Amestecă bine, pune capacul şi lasă să fiarbă la foc mediu timp de 45 minute.
Ai grijă să amesteci periodic. Dacă sosul scade prea mult, adaugă puţin vin (sau apă). Curăţă cartofii şi taie-i cubuleţe. Pune-i la fiert în apă rece cu sare. După ce au fiert, scoate-i şi pisează-i cât sunt încă fierbinţi. Adaugă laptele şi untul.
Pentru sosul bechamel, într-o cratiţă mică, topeşte untul la foc mic. Adaugă făina şi amestecă cu telul până se încorporează, apoi mai lasă un minut pe foc, amestecând continuu. Toarnă laptele puţin câte puţin, amestecând cu telul. Lasă la fiert încă 1 minut, continuând să amesteci.
Condimentează cu sare şi piper. Stinge focul, adaugă caşcavalul ras şi amestecă până se topeşte. Intr-un vas pentru cuptor pune un strat de piure, apoi sosul de carne şi încă un strat de piure. Toarnă deasupra sosul bechamel.
Dă vasul la cuptor la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute. Lasă să se răcească complet, apoi taie musacaua în felii.
Musaca cu sos Bechamel
Pofta buna!