Musaca de vinete cu sos
PrinteazaMusaca de vinete cu sos din: vinete, carne de porc, ceapa, grasime, oua, patrunjel, rosii, cascaval, ardei capia, sare, piper, usturoi, ou, smantana, faina, rosii.
- 2-3 vinete mai lungi
- 500 g carne de porc
- 4 cepe
- 3 linguri grasime
- 2 oua
- 2 legaturi patrunjel
- 500 g rosii
- 300 g cascaval
- 6-8 ardei capia
- sare
- piper
- 1 catel de usturoi
pentru sos:
- 1 ou
- 100 g smantana
- 50 g faina
- 50 g cascaval
- 3 rosii feliate (fasultativ)
Mod de preparare:
Toci carnea, tai mărunt ceapa şi razi caşcavalul. Coci ardeii capia, îi cureţi şi îi desfaci în şuviţe. Opăreşti roşiile şi le decojeşti. Tai verdeaţa mărunt. Tai vinetele în felii pe lungime, le sărezi şi le laşi 15-20 de minute la scurs.
Prăjeşti uşor feliile de vinete şi le scurgi de excesul de ulei. Ungi cu ulei un vas Jena mai adânc şi aşezi feliile de vinete, în lungi-me, ca o căptuşeală.
Căleşti ceapa şi pui carnea tocată, apoi le înăbuşi împreună, picurând din când în când câte puţină apă rece.
Când e gata, laşi la răcit puţin şi dai încă o dată amestecul prin maşina de tocat. Amesteci compoziţia cu 1 ou, 1 gălbenuş, verdeaţa tocată mărunt, usturoiul zdrobit, sare şi piper. împărţi compoziţia în 3. Pui o parte din carne pe fundul bolului, uniform.
Peste carne, aşezi feliile de roşii şi presari un praf de sare. Deasupra lor aşezi 1/3 din şuviţele de ardei capia. Peste ele presari jumătate din caşcavalul ras. Urmează carnea tocată, roşiile, 1/3 din ardeii capia şi caşcavalul rămas.
Aşezi ultimul strat de carne peste caşcaval, apoi ardeii capia şi roşiile rămase. Cu feliile de vinete prăjite rămase acoperi straturile.
Deasupra, poţi pune felii de roşii. Dai musacaua la cuptor până începe să se coacă, moment în care torni sosul din oul bătut cu făina şi smântână, presărat cu caşcaval ras.
Musaca de vinete cu sos
Pofta buna!