Muşchi de vacă glasat
PrinteazaMuşchi de vacă glasat
- 750 g carne
- 150 g costiţă
- 100 g vin
- 1 g piper
- glace
- 250 g arpagic
- 250 g morcov şi ţelină
- 100 g mazăre
- 100 g ceapă
- 1/2 picior de viţel sau 10 g gelatină
- sare
- ulei
- o foaie do dafin
Mod de preparare:
Se ia o bucată de capac din carne de vacă care se taie rotund, de forma muşchiului. Se împănează cu costiţă afumată, morcov şi ţelină, se sărează şi se pune într-o cratiţă cu puţin ulei. Se lasă să se frigă înăbuşit (cratiţa acoperită cu capac).
După ce carnea s-a rumenit, se adaugă ceapă, morcov, şorici de costiţă sau slănină şi picioare de viţel (facultativ), pentru ca sosul să fie mai gustos şi mai gelatinos.
Se lasă să se înăbuşe mai departe pînă ce carnea este friptă. Se adaugă apoi vin, o foaie de dafin şi cîteva boabe de piper. Din timp în timp se toarnă cîte puţină apă şi se întoarce carnea pentru ca să se frigă uniform pe toate părţile şi să nu se ardă.
Cînd carnea este gata, se scoate din cratiţă, se lasă să se răcească, apoi se taie în felii, iar sosul se strecoară şi se curăţă de grăsime. Dacă nu este suficient de gelatinos, se adaugă puţin glace sau cîteva foi de gelatină (înmuiată în prealabil în apă rece).
O treime din sos se opreşte pentru glasarea muşchiului. La restul de sos se adaugă morcov fiert tăiat în felii subţiri şi lungi de 1-1/2 cm, mazăre verde fiartă sau din conserve (morcovul şi mazărea călite mai întîi, separat, în ulei şi scurse), arpagic înăbuşit şi şuncă sau costiţă tăiată fideluţă.
Se lasă să mai dea o dată în fiert, apoi se răceşte şi după ce devine gelatinos se toarnă într-un platou lung, aranjînd deasupra feliile de muşchi, care se glasează cu sosul oprit la început.
Pofta buna!