Must: 7 beneficii ale mustului
PrinteazaRezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini.
Păstrează tinereţea celulelor
Polifenolii şi antioxidanţii blochează efectul nefast al radicalilor liberi asupra celulelor. Aceşti radicali, în exces, sunt principalii responsabili ai îmbătrânirii ţesuturilor – mai ales la nivelul pielii.
Protejează neuronii
Studiile arată că mustul menţine în bună stare neuronii, limitând pierderea celulelor cerebrale. Tot cercetările arată că o dietă din care nu lipseşte mustul blochează, parţial, evoluţia maladiei Alzheimer. Se pare că există o legătură directă între consumul de must şi memorie, capacitatea motrică şi facultăţile cognitive.
Accelerează tranzitul intestinal
Acidul tartric provenind din struguri are capacitatea de-a regla digestia. Prin urmare, câteva pahare de must pot să combată, în mod eficace, constipaţia cronică.
Are de grijă de inimă
Scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare. Prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must evită oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale.
Polifenolii limitează agregarea plachetelor sanguine (trombocitele, care intră în procesul coagulării sângelui) şi oxidarea colesterolului „rău” – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.
Ocroteşte ochii
Consumul previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală).
Reduce inflamarea prostatei
Tot datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, limitează neplăcerile cauzate de mărirea prostatei.
Blochează luarea în greutate
Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatorii care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.
Articol preluat de aici.