Hidromel Tradițional: Cum Să Prepari Băutura Acasă din: miere, apa, drojdie. Hidromelul, cunoscut și sub denumirea de “băutura zeilor”, este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, apreciată pentru simplitatea și puritatea sa. Această rețetă de Hidromel Tradițional este o odă adusă metodelor ancestrale, combinând doar miere de calitate superioară și apă pentru […]
Must de casă
PrinteazaMust de casă – o băutură dulce și răcoritoare, obținută prin presarea strugurilor proaspeți. Este o modalitate tradițională de a savura gustul strugurilor în sezonul de toamnă și poate fi preparat acasă cu ușurință. Iată cum poți face must de casă:
Ingrediente:
- Struguri proaspeți (de preferat soiuri pentru vin, dar orice tip de struguri poate fi folosit)
- Apă (opțional, în funcție de cât de concentrat dorești să fie mustul)
Echipament necesar:
- O presă pentru struguri sau un sac de pânză și un dispozitiv de presat manual
- Recipiente mari pentru colectarea sucului
- Damigene sau borcane pentru fermentare sau păstrare
- Sită fină sau tifon pentru filtrarea mustului
Mod de preparare:
Pregătirea strugurilor:
Spală bine strugurii sub jet de apă rece pentru a îndepărta impuritățile și resturile de frunze sau alte particule.
Detașează boabele de struguri de pe ciorchini.
Presarea strugurilor:
Dacă ai o presă de struguri, plasează boabele în presă și colectează sucul care se scurge într-un recipient curat.
Dacă nu ai o presă, poți folosi un sac de pânză: plasează strugurii în sac și presează-i manual sau folosind un dispozitiv de presat pentru a extrage sucul. Este un proces mai laborios, dar eficient.
Filtrarea mustului:
Folosește o sită fină sau un tifon pentru a filtra sucul extras, eliminând semințele și pielițele.
Fermentarea (opțională):
Dacă dorești să fermentezi mustul pentru a deveni vin, transferă lichidul în damigene și lasă-l să fermenteze la temperatura camerei, asigurându-te că este expus la o cantitate limitată de oxigen. Folosește un dop cu valvă pentru fermentație pentru a permite gazelor să scape fără a lăsa aerul să intre.
Păstrarea mustului:
Dacă preferi să păstrezi mustul nefermentat, asigură-te că este bine filtrat și păstrează-l în recipiente curate și închise ermetic. Mustul nefermentat se păstrează în frigider și este de preferat să fie consumat în câteva zile pentru a te bucura de prospețimea sa maximă.
Sfaturi:
- Conservarea pentru iarnă: Pentru a păstra mustul pe termen lung, poți să-l pasteurizezi prin încălzire la aproximativ 80°C timp de câteva minute și apoi să-l pui în sticle sterilizate, pe care le sigilezi ermetic.
Mustul de casă este o băutură plină de vitamine și antioxidanți, oferind o explozie de gust dulce și proaspăt direct din natură. Este perfect ca băutură de toamnă și poate fi folosit și în diverse rețete culinare.
Must de casă:
Pentru un must de calitate superioară, se folosesc struguri cât mai proaspeţi, de vin. Nu se folosesc boabe stricate, mucegăite sau necoapte.
zdrobesc boabele în storcătorul de fructe; sucul se trece printr-o strecurătoare fină, astfel încât să se separe de sâmburi şi alte resturi.
must tradiţional
Pentru un must tradiţional, se lasă să se limpezează sucul câteva zile, apoi se consumă rapid.
Pentru a se păstra mai mult timp, sucul se poate fierbe cu zahăr în vasul emailat, timp de o oră, amestecând continuu şi îndepărtând spuma care se formează deasupra.
Apoi se lasă să se răcească şi se toarnă în sticle sterilizate, care se închid ermetic şi se păstrează în loc răcoros.
Pentru a se păstra şi mai mult, la sucul de struguri nefiert se poate adăuga conservant: la 1 l de must se foloseşte 1 gram de conservant.
Pentru conservare, se scoate 10% din cantitatea de must obţinută şi se pune într-o altă oală, care se aşează pe foc şi se încălzeşte, fără să se ajungă la fierbere.
In acel must se dizolvă cantitatea de conservant folosită pentru tot mustul. Apoi se va amesteca cu restul de must, pentru o ultimă omogenizare.
O altă metodă de a încetini fermentarea este ca mustul să fie ţinut la frigider de la câteva zile la câteva săptămâni. Pentru o perioadă şi mai lungă de timp, mustul trebuie să fie congelat.
O altă metodă de conservare este adăugarea unei tablete de aspirină la 1 litru de must.
Hidromel Tradițional: Cum Să Prepari Băutura Acasă
Incoming search terms:
- cum se face mustul
- must pentru iarna
- cum se conserva mustul
- cum se pastreaza mustul
- must pe iarna
- rețetă must
- conservarea mustului pt iarnă