Ceai de Sunătoare și Rooibos din: frunze de rooibos, flori de sunatoare, apa, miere, lamaie. În lumea vastă a ceaiurilor cu proprietăți vindecătoare, combinația de sunătoare și rooibos se distinge printr-un profil aromatic complex și beneficii remarcabile pentru sănătate, în special pentru piele. Acest ceai nu doar că încântă simțurile cu notele sale calde și […]
Nucsoara
PrinteazaNucsoara este un fruct asemanator nucilor noastre, dar mai mic. A fost folosit înca din vechime, de pe vremea romanilor, drept condiment sau aromatizant al încaperilor.
Fumigatiile cu nucsoara erau la mare moda în vremea aceea. Multa vreme portughezii au fost aceia care au detinut monopolul comertului cu nucsoara.
Asta s-a întâmplat si datorita faptului ca ei au tinut secret locul de unde adunau aceste fructe. Încetul cu încetul însa, olandezii au preluat de la portughezi titlul de carausi ai marilor si au devenit furnizori de condimente pentru întreaga Europa.
Nucsoara era foarte scumpa si se gasea destul de rar, mai ales ca olandezii au restrictionat aria de crestere a arborelui de nucsoara la doua insule din arhipelagul Mauritius.
Cu toata grija lor de a controla scoaterea fructelor de nucsoara din aceste insule, au fost pacaliti de pasari care au dus în cioc fructele pe insulele învecinate si astfel condimentul acesta a devenit mai popular. Pe la 1700, la Londra se vindea cu 90 de silingi jumatatea de kilogram de nucsoara.
Dar asta numai dupa ce Compania Britanica a Indiilor de Est a initiat cultivarea nucsoarei si în Penang, Singapore, India, Sri Lanka, precum si în Insula Grenada.
Cultivare
Arborele de nucsoara este vesnic verde si se crede ca este originar din Insula Banda din Arhipelagul Molucelor. Creste pâna la înaltimea de 18m si face fructe numai dupa 15-20 de ani de la plantare. Produce cam 1500 – 2000 de fructe pe an.
Fructul arborelui de nucsoara se aseamana cu caisa si, când este copt, se desface si lasa sa cada niste sâmburi care sunt tocmai nucsoarele pe care le folosim drept condiment.
Nucsoarele sunt acoperite de niste fibre roscate – portocalii care se desprind de pe fruct, atunci când sunt uscate, si se folosesc tot ca si condiment, fiind la fel de aromate ca si nucsoara.
Nucsoara în bucatarie
Nucsoara are un gust placut, aromat, dulce si din acest motiv are multe întrebuintari culinare. Nucsoara este cunoscuta drept condiment foarte important, de nelipsit în bucatariile clasice.
În Malaezia, coaja nucsoarei este uscata, cristalizata si vânduta drept una dintre cele mai deosebite delicatese. Se foloseste pentru a da aroma sosurilor pe baza de lapte, mai ales a sosului Bechamel. Este utilizata la aromarea carnii din care se fac cârnati.
Da gust deosebit supelor de legume, mâncarurilor din peste, fructe de mare sau creveti si este potrivita în orice preparat ce contine oua. Se poate pune si în cremele cu lapte, în budinci, în prajiturile cu brânza, la tartele cu citrice.
Veti obtine muraturi cu gust deosebit, foarte fin, daca veti adauga si nucsoara între ingrediente. Nucsoara intra în combinatie perfecta cu garniturile pentru paste. Se poate adauga la spanac, rosii, anghinare, sparanghel, la brânzeturi, pasta de tomate, sau la sosurile pentru peste si pui.
Este excelenta în sosurile cu brânza, în preparatele din conopida, lânga carnea de miel sau cu ciuperci. Se foloseste mult si la preparatele de cofetarie si patiserie. Este un condiment traditional pentru prajituri, turta dulce si biscuiti.
Putina nucsoara adaugata la compozitia unei placinte cu cirese sau mere da un gust cu totul deosebit acesteia. Pentru a obtine tuica, rachiu, lichior mai parfumate puneti în sticle câte o nucsoara. Nucsoara este astringenta, stimulatoare si afrodisiaca.
Uleiul de nucsoara se foloseste în industria cosmeticelor, fiind foarte parfumat.
Cel mai rapid desert
Presarati nucsoara macinata pe felii de portocale tinute înainte la rece si veti obtine un minunat desert racoritor Bautura învioratoare. Amestecati într-o cana 1 lingura de cacao, 2 linguri de miere si 1 lingurita nucsoara rasa.
Turnati peste acest amestec lapte fierbinte în care ati fiert 2 cuisoare si o bucatica de scortisoara.
Salată cu Smochine, Rucola și Prosciutto
Salată cu Smochine, Rucola și Prosciutto din: rucola, smochine, prosciutto, parmezan, otet balsamic, miere, ulei de masline, sare, piper. Descoperă eleganța și simplitatea unei salate care îmbină armonios dulceața smochinelor, textura crocantă a rucola, savoarea prosciutto și finețea parmezanului, toate accentuate de un dressing balsamic vibrant. Această salată este perfectă pentru o masă ușoară, dar […]